Szalaynét jelölik a nemzetiségi ombudsman-helyettesnek

Szalayné Sándor Erzsébet egyetemi docenst jelöli a nemzetiségek jogainak védelmét ellátó biztoshelyettesnek Székely László ombudsman.

Az ombudsmani hivatal szerdai közleménye szerint Székely László a javaslattétel előtt kikérte az országos nemzetiségi önkormányzatok véleményét, ők egyhangúlag támogatták a jelöltet.

Szalayné Sándor Erzsébet szakterülete a kisebbségvédelem, amelynek magyar és nemzetközi jogi vonatkozásaival tudományos kutatóként, egyetemi oktatóként, hazai és nemzetközi szervezetek tagjaként foglalkozik.

Kállai Ernő eddigi nemzetiségi biztoshelyettes mandátuma szeptember 24-én járt le. Utódját a parlament választja meg - bizottsági meghallgatás után - kétharmados többséggel.

Az ombudsmani rendszer az új alaptörvény 2012. január 1-jei életbe lépésével egységesült: a nemzeti és etnikai jogok és a jövő nemzedékek biztosa azóta az alapvető jogok biztosának helyetteseként dolgozik, míg az adatvédelmi biztos helyébe független hatóság lépett.

Székely László szeptember 25-étől tölti be az ombudsmani tisztséget. Bizottsági meghallgatásán azt mondta, első komoly próbatételének azt tartja, hogy megfelelő jelöltet találjon a nemzetiségek jogainak védelmét ellátó biztoshelyettes posztjára.

A nemzetiségek jogainak védelmét ellátó biztoshelyettes figyelemmel kíséri a Magyarországon élő nemzetiségek jogainak érvényesülését, rendszeresen tájékoztatja az alapvető jogok biztosát ezzel összefüggő tapasztalatairól, felhívja az alapvető jogok biztosának figyelmét a nagyobb csoportot érintő jogsértés veszélyére, eljárás megindítását javasolhatja, közreműködik az ombudsman vizsgálatában, és javasolhatja, hogy az alapvető jogi biztos az Alkotmánybírósághoz forduljon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.