Szalai Annamária obszcén kritikája nem bűncselekmény

A Budapesti V. és XIII. kerületi Ügyészség megszüntette azt a büntetőeljárást, amit a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság feljelentése nyomán a hatóság létrejötte és tevékenysége miatt tiltakozó blogger ellen indítottak.

2010 szeptemberében a Tilos Rádió leadta Ice-T amerikai rapper „It’s on” című számát. December elején az NMHH a kiskorúak védelmében és a számban angolul elhangzó csúnya szavak miatt meglehetősen "hipokrita, tanárnénis" felszólítást küldött a rádiónak. A Tilos Rádió erre a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) segítségével válaszolt.

December végén egy blogger tiltakozásul, szándékosan trágár módon az NMHH elnökének „internetről legyűjtött fényképeit erotikus tartalmú fényképekre montírozta” (idézet az ügyészség határozatából) és az általa Szalai Annamária nevének felhasználásával regisztrált honlapokra feltöltötte. Erre az NMHH a bloggert feljelentette, a rendőrség pedig különleges személyes adattal visszaélés miatt kezdett el nyomozni.

A blogger védelmét a TASZ biztosította, a hosszúra sikerült büntetőeljárást végül az ügyészség a héten megszüntette. Az indokolás szerint a képek külső szemlélő számára is nyilvánvalóan montírozottak, ezek alapján egyértelmű, hogy azok nem a közszereplő szexuális szokásaira vonatkozó személyes adatokat tartalmaznak. A képeken politikai jellegű tiltakozás olvasható, az alkotó internetes karikatúrának (ún. mém) szánta azokat.

A TASZ évek óta következetesen képviseli, hogy a közszereplő neve és képmása nem lehet más, mint közérdekből nyilvános adat – ebből pedig az következik, hogy a személyes adattal visszaélés bűncselekményét a blogger fogalmilag nem is követhette el. Ezt helyesen bontja ki az ügyészség is, s minthogy Szalai Annamária a kihallgatása során kifejezetten úgy nyilatkozott, hogy nem kíván becsületsértés miatt feljelentést tenni, az eljárást is megszüntette – szerepel a TASZ kapcsolódó közleményében.

„Az ügyészségi határozat előremutató, és nagy kár, hogy fontos megállapításait egy meggyanúsított blogger ügye kapcsán kell olvasnunk azok után, hogy az NMHH ízléscenzúrásdit játszott egy rapszám miatt” – mondta Fazekas Tamás, a TASZ ügyvédje.

Az NMHH a TASZ közlésére reagálva a következő levelet juttatta el szerkesztőségünknek:

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Kommunikációs igazgatósága tiszteli a Társaság a Szabadságjogokért civil szervezetet, és annak tevékenységét. A TASZ-nál is jobban tiszteljük azonban a véleményszabadságot, a véleményszabadságnál pedig már csak két dolgot tisztelünk jobban, a jogállamot és a tényeket. Öröm számunkra, hogy a TASZ által képviselt Szabó Mikoláj ügyében jogállami megoldás született. Olyan megoldás, amely ismét világosan rácáfol a véleményszabadságért aggódók aggodalmainak megalapozottságára. Ugyanakkor az is meggyőződésünk, hogy egy demokráciában nem feltétlenül baj az, ha a tények ismerete befolyásolja a véleményeket.

A Szabó Mikolájhoz kapcsolódó hamis domainek és számlák ügyében a TASZ véleményformáló, ámde tényekben szűkölködő közleményéből kimaradtak az ügyészségi határozat legfontosabb megállapításai: 1. Az ügyészségi határozatból világosan kiderül, hogy „a domain nevek regisztrálásával kapcsolatban kiállított számla valótlan tartalmú”. 2. Az ügyészségi határozat világosan kimondja azt is, hogy Szabó Mikoláj által megjelentetett és manipulált képek „kétséget kizáró módon sértik Szalai Annamária becsületét”. „Az is egyértelmű, hogy a felvételek meghaladják a véleménynyilvánítással kapcsolatos […] jogok gyakorlását, túllépik azt a mértéket, amelyek elviselése a közéletben szereplők esetében a státusuktól elvárható.„ 3. Az ügyészségi határozat kimondja azt is, hogy Szabó Mikoláj cselekedete „Mindezekre figyelemmel […] a Btk. 180. §-ának (1) bekezdésébe ütköző becsületsértés vétsége megállapítására alkalmas.” 4. Az eljárás csak azért zárulhatott le Szabó Mikolájra nézve súlyos jogkövetkezmény nélkül, mert az ügyben az NMHH elnöke, Szalai Annamária nem tett feljelentést, és az ügyészségnek is úgy nyilatkozott, hogy Szabó Mikolájjal szemben „nem kíván magánindítvánnyal élni”."

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.