Szakszervezeti vezetőket is kirúgnának a közmédiából

Tíznél több érdek-képviseleti vezetőt elbocsátanának a közszolgálati média újabb leépítése során; a szakszervezetek meg fogják védeni vezetőiket.

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) több mint tíz szakszervezeti vezető és üzemitanács-tag elbocsátását kezdeményezte a napokban – értesült a Népszabadság. A közmédia vezetése kedden állapodott meg a szakszervezetek által létrehozott sztrájkbizottsággal az elbocsátandók számának csökkentésében és a segélyalap növelésében. A szakszervezetek a megállapodás megkötése előtti napokban kapták meg a hivatalos értesítést arról, hogy vezetőik közül többektől meg kíván válni a médiaszolgáltatási alap.

A munka törvénykönyve szerint a munkáltató csak bizonyos procedúra után indíthatja el a szakszervezeti vezetők és az üzemitanács-tagok munkaviszonyának megszüntetését. Először is ezt a szándékát jeleznie kell az adott érdekképviselet vezetésének, és az elbocsátáshoz a hozzájárulását kell kérnie. Amennyiben ehhez a szakszervezet vagy az üzemi tanács hozzájárul, akkor az érintettnek át lehet adni a felmondást. Ha azonban az érdekképviselet nem ért egyet a felvetéssel, akkor a munkáltató a munkaügyi bírósághoz fordulhat. Ott azonban már a szakszervezetnek kell bizonyítania, hogy az érintett személyre feltétlenül szüksége van az érdek-képviseleti feladatok ellátásához.

Az MTVA érdeklődésünkre megerősítette, hogy több szakszervezeti vezetőt el kívánnak bocsátani, de ahogy fogalmaztak, "ők éppen olyan szakmai elbírálás és indoklás alapján kerültek fel a létszámleépítettek közé, mint minden más érintett munkavállaló".

Információink szerint az összes szakszervezet meg fogja védeni a kikért vezetőit. Az elbocsátásra kiszemeltek között van például M. Lengyel László, a Sajtószakszervezet ügyvezető társelnöke, aki az közmédia belső átszervezése nyomán a Magyar Távirati Irodától került át az MTVA állományába. M. Lengyelt a Sajtószakszervezet kongresszusa választotta meg, feladatai közé tartozik többek között a szakszervezet vagyonának kezelése és a nemzetközi kapcsolattartás. Őt az MTVA az eddigi mindhárom csoportos leépítés keretében el akarta küldeni, de a szakszervezet nem adta ki. Első alkalommal az MTVA nem fordult bírósághoz, másodszor már igen, de aztán a médiaszolgáltatási alap egyoldalú nyilatkozattal visszavonta a "kikérésére" indított pert.

Lázár András, az Egyesült Médiaszakszervezet vezetője értetlenségét és tiltakozását fejezte ki a szakszervezeti vezetők tervezett elbocsátása miatt. Lázár szerint az rendkívül távol áll az európai tárgyalási stílustól, hogy az MTVA a szakszervezetekkel folytatott tárgyalássorozat végéhez közeledve jelzi, hogy meg akar válni az érdekképviseletek egyes vezetőitől. Köztük olyan személytől is, aki tagja volt a tárgyalódelegációnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.