'Szakmai műhelyeket ver szét az MTVA'

A MÚOSZ elnöksége megdöbbenéssel tapasztalja, hogy a közmédia megújítását ígérő program megvalósítása helyett a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) további egyoldalú és erőszakos lépéseket tesz a közmédia átalakítására - áll az újságíró szervezet vezetése által kiadott pénteki közleményben.

Az MTVA csütörtökön kezdte meg a harmadik csoportos létszámleépítést. Most 210 dolgozótól válnak meg. Az első két körben 900 munkatársat bocsátottak el, így a mostani kirúgások után 2000 főre csökken a közmédia dolgozóinak száma.

A MÚOSZ közleménye szerint a minőségi és független közmédia működtetésének esélyétől a rendszerváltás óta soha ilyen távol nem szorította a magyar állam a közmédia alkotóit és közönségét. A legújabb csoportos létszámleépítést, az eddig megismert információk alapján csak a szakma szétverésének lehet minősíteni - vélik.

Felelőtlen és elfogadhatatlan döntésnek tartják a kulturális és közéleti műhelyek ellehetetlenítését, a vidéki stúdiók bezárását, olyan felkészült és megbecsült, a közszolgálati újságírást hivatásuknak tekintő kollégák elbocsátását, akik rátermettségüket évek, évtizedek munkájával bizonyították.

Az együttműködés minden munkajogi szabályozás és szervezeti kultúra alapértéke. A szervezet szerint az MTVA ezt az értéket csúfolja meg, ha az egyik fél - a Központ Üzemi Tanács és a szakszervezetek - részéről le nem zártnak tekintett tárgyalások közben az érintett dolgozókkal elbocsátásuk tervét ismerteti. Ez nem csak jogszerűtlen, de az elvárható empátiát és emberiességet nélkülöző lépés, mely ellen a MÚOSZ elnöksége a leghatározottabban tiltakozik.

Felszólítjuk a közmédia felelős vezetőit, hogy az MTVA Sajtóirodája által "utolsó utáni informális" egyeztetésnek nevezett ma délutáni tárgyalást érdemi párbeszédre, és egy mindkét oldal számára elfogadható megállapodás megkötésére használják fel - áll a közleményben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.