Szakmai konferencia a Népszava 140. születésnapja alkalmából

A 140 éves Népszava nem egyszerűen cikkek, publicisztikák gyűjteménye, hanem "a mindenkor érvényes baloldali kultúrának egyfajta kifejeződése" - mondta a Politikatörténeti Intézet főigazgatója a lap történetét felidéző szakmai konferencián.

Földes György a rendezvény házigazdájaként arról beszélt, hogy a sok korszakot és rendszert megélt Népszava a történészek számára olyan forrás, melyből megismerhető az elmúlt 140 év nyilvánosságának története.

Azt mondta: a lap a fennállása során rengeteg olvasót, nemzedékeket tanított meg politikailag gondolkodni, akik ennek segítségével alakították ki világnézetüket, és akiknek segített tájékozódni a világban.

Révész T. Mihály jogtörténész  azt mondta, legitim, hiteles, autentikus sajtótörténetet írni az újság története nélkül nem lehet, sőt politikatörténetet sem lehet tanulni a 140 éves lap történetének ismerete nélkül.

Véleménye szerint a Népszava mindig közösség volt, és addig amíg önmaga határozta meg irányát és sorsát, mindig jó helyen állt, és azokat támogatta, akik nélkül progresszív Magyarország nem képzelhető el.

A Népszavának nem csak múltja és jelene van, hanem jövője is, mert szavai szerint nélküle nem képzelhető el egy fejlődő, virágzó, békés és szeretetteljes Magyarország - közölte Révész T. Mihály, akinek a nagyapja a lapnál dolgozott. Révész Mihály Népszava-hagyatékát ma a Politikatörténeti Intézet őrzi.

Németh Péter főszerkesztő - utalva Révész T. Mihály szavaira, miszerint voltak nehéz időszakai a lapnak - azt mondta, ő inkább úgy látja, előfordult, hogy voltak könnyebb napjai is a Népszavának, ám a mostani időszak nem tartozik ezek közé.

A főszerkesztő szerint kulturális értéket kell hogy jelentsen egy társadalom számára, ha létezik egy 140 éves újságja, még akkor is, ha az aktuális politikai vezetés nem ért egyet annak szellemiségével. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.