Szakad az LMP, Jávorék új pártot alapítanak

Kilépnek az LMP-ből és új pártot hoznak létre a Párbeszéd Magyarországért Platform tagjai - jelentette be Jávor Benedek vasárnap.

Vasárnap délután Jávor Benedek, Karácsony Gergely és Szabó Tímea bejelentette, hogy a platform közel száz tagjának álláspontja szerint az LMP kongresszusa által ismét megerősített stratégia nem vezethet kormányváltáshoz. A döntés demokratikusságát nem kérdőjelezik meg, de nem tudnak egy olyan stratégiáért, szervezetért a legjobb tudásuk szerint és őszintén dolgozni, amely nem járul hozzá a szerintük fontos célhoz, a 2014-es kormányváltáshoz.

"Nem szeretnénk tovább blokkolni az LMP munkáját. Az a legjobb mindenkinek, ha mind a platformban tömörült LMP-tagok, mind azok akik a kongresszusi döntést támogatják, szabad kezet kapnak saját stratégiájuk megvalósításához" - fogalmazott Jávor Benedek. Hangsúlyozta, hogy a méltányosság és a kölcsönös elismerés hangján kívánnak a jövőben is viszonyulni az LMP-hez, de "eljött az idő, hogy elengedjük egymás kezét".

Bejelentették, hogy a platform tagjai kilépnek az LMP-ből és új szervezetet, új pártot hoznak létre. Ennek a neve és formája még nem ismert, a következő hetekben igyekeznek rendezni a sorokat. Jávor Benedek elmondta azt is, hogy tárgyalásokat kezdeményeznek a parlamenti frakció továbbra is LMP-s tagjaival, hogy meg tudják őrizni a képviselőcsoport nyújtotta előnyöket, ez egyfajta pártszövetség lehet.

Karácsony Gergely azt hangsúlyozta, hogy egy olyan új baloldali zöldpártot szeretnének, amely szociálisan érzékeny és a társadalmi igazságosságot tartja szem előtt. "Olyan politikai alternatíva kell, amely megdönti az Orbán-kormányt és garanciája lesz annak, hogy a demokráciát újra lehet építeni, tanulva az előző kormányok hibájából. Ehhez párbeszédre van szükség" - fogalmazott Karácsony, hozzátéve, hogy 2014 után az új párt önálló parlamenti frakcióval szeretne rendelkezni a Parlamentben.

A távozó politikusok hangsúlyozták, hogy nem égetik fel a hidakat és nem akarnak további sebeket okozni. Arról, hogy mikor tudják, illetve akarják megkezdeni a tárgyalásokat az Együtt 2014-gyel, még nem tudtak érdemben nyilatkozni, de ez lesz az egyik következő lépésük.

Schiffer szerint nincs pártszakadás

Schiffer András szerint nem jelent pártszakadást a Párbeszéd Magyarországért Platform tagjainak kilépése az LMP-ből, hiszen a párttagság alig 10 százaléka jelezte eddig távozási szándékát.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Az LMP tárgyalásokat kezd azokkal, akik el kívánják hagyni a pártot, annak érdekében, hogy a kiválás kulturált körülmények között történjen - közölte az LMP frakcióvezetője vasárnap budapesti sajtótájékoztatóján, miután a platform képviselői bejelentették, hogy kilépnek az LMP-ből és új pártot alapítanak.

"Egy hajóban két irányba nem lehet evezni" - mondta Schiffer András a történtek okaira utalva.

Az ellenzéki politikus cáfolta azokat a korábbi sajtóértesüléseket, amelyek szerint a párt zártkörű kongresszusán bárkit is távozásra szólítottak volna fel.

Schiffer András megerősítette, hogy úgy szeretnék lebontani "a nemzeti cinizmus rendszerét", hogy nem kérnek azokból, akik korábban Magyarországot kormányozták. Olyan ökopolitikai alternatívát akarnak felmutatni, amely világosan megmutatja: lehetséges a nagytőke ellenében politizálni úgy, hogy a magyar munkavállalók kiszolgáltatottsága csökkenjen, az ország pedig megőrizze természeti és kulturális örökségét – tette hozzá.

Új pártot hoznak létre
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.