Szájba rágja a kormány a felvételi szabályokat

'Kis Mária gimnazista vagyok, felsőoktatásban szeretnék továbbtanulni' - itt a kormányzati szájbarágó.

Csak a "nemzetsratégiai fontosságú" szakokat támogatja az állam, a többiért fizetni kell - ez derül ki a kormány tájékoztatásából, amiben - az Index.hu mintájára - "szájba rágják" az új felvételi szabályokat.

A minisztérium tájékoztatójában megerősíti, hogy a listájuk 16 olyan szakot tartalmaz, amelyeken a 2013/2014-es tanévben elsőéves tanulmányokat kezdve nem lehet magyar állami ösztöndíjas formában tanulni. Arra a kérdésre, hogy ez nem igazságtalan-e, így hangzik a válasz: "Azokat a szakokat támogatja az állam ösztöndíjjal, vagyis az adófizetők pénzével, amelyeket nemzetstratégiai fontosságúnak tart. A nem támogatott szakok javarészt olyan végzettséget adnak, mellyel a munkaerőpiacon többnyire magas jövedelemmel lehet elhelyezkedni, ezért éppen az lenne az igazságtalan, ha ezeknek az általában jól jövedelmező végzettségeknek a megszerzését támogatná az állam közpénzekből. Továbbá ezeken a szakokon az elmúlt években részint túlképzés is volt."

Aki pedig mondjuk jogásznak készül, de nem tudja kifizetni a tandíjat - a közlemény szóhasználatában: önköltséget -, azok számára a tájékoztató a Diákhitel2-t propagálja, 2 százalékos kamattal. Amennyiben a már végzett hallgató állami intézménynél, a közigazgatásban helyezkedik el, a munkahelye átvállalja a diákhitel törlesztését, ha pedig a versenyszférában talál állást, akkor a cége adókedvezményt kap az önköltség átvállalásával. "Ehhez a hallgatónak vállalnia kell a hallgatói szerződésben foglaltakat, különösen azt, hogy meghatározott ideig hazájában, a képzést nyújtó Magyarországon dolgozik a végzést követően".

A felvételi tájékoztató szilvesztertől lesz elérhető, de csak online formában.  Január 31-ig még bővülhet a meghirdetett szakok listája, ekkorra kell megadniuk az intézményeknek kapacitásszámaikat is.

Összesen 5 szakra lehet majd jelentkezni - a sorrend július elsejéig változtathataó -, a jelentkezési határidő március 1.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.