Szabolcsi patikabotrány: "visszafoglalják" a bérleményeket

A szabolcsi kórházakat tömörítő cég vezetése lecseréltette a zárakat négy kórházi patika bejáratán, így a gyógyszertárak dolgozói azóta nem tudnak munkába állni. Az ingatlanokat bérlő patikacég perel, s azt állítja: a kórházvezetés önbíráskodást követett el.

A január másodikán Nyíregyházán, Mátészalkán és Nagykállóban botrányos körülmények között bezáratott patikái "visszafoglalására" készül január hatodikán délelőtt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egészségügyi Holding Patika Kft. vezetése.

A 2010-ben alakult Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egészségügyi Holding Patika Kft. négy patikát bérel és működtet a megye kórházaiban: kettőt Nyíregyházán, egyet-egyet pedig Mátészalkán és Nagykállóban. A cégben a gyógyszerésztörvény miatt jelenleg 49 százalékos tulajdonos a korábban 90 százalékos tulajdonnal bíró magyar állam, a társaság másik fele a személyi jogos gyógyszerészeké.

Az ügyről a kft. ügyvezetője, Herpayné Holik Zsuzsanna érdeklődésünkre azt mondta: az általuk bérelt patikahelyiségek tulajdonosa, a megye kórházait tömörítő Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház vezetése tavaly egyoldalúan fölmondta a cégükkel határozatlan időre kötött együttműködési szerződést, majd a Mangol Csilla  főigazgató által vezetett kórház fölszólította őket, hogy december 31-vel hagyják el a helyiségeket, mert nem kívánja meghosszabbítani a bérleti szerződésüket. Megjegyezte: a cég kiemelten magas bérleti díjat fizet.

Ennek hátterében tudomása szerint az állt, hogy Mangol Csilla főigazgató elhatározta, hogy a nyereségesen működő Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egészségügyi Holding Patika Kft.-t, amellyel teljesen felújíttatta és berendeztette a kórház romos ingatlanait, egyszerűen szólva "kirakja" a kórházakból annak érdekében, hogy a bérleményekben maga a kórház működtessen vényforgalmas patikákat. Hozzátette: ilyet már egyébként működtet a kórház Fehérgyarmaton, amelyet a rendszer életképtelensége miatt a a tavalyi évben többször is be kellett zárni.

Herpayné Holik Zsuzsanna elmondta: december 30-án polgári peres eljárás keretében megtámadta a bérleti szerződés fölmondását, így jog szerint a bíróság jogerős döntéséig bérlőként védettséget élvez a tulajdonossal szemben. Ennek ellenére január első munkanapján Mangol Csilla utasítására lakatosok jelentek meg a cég négy gyógyszertárában, és lecserélték a zárakat, emiatt az érvényes ÁNTSZ-engedéllyel rendelkező patikákba nem tudnak bemenni dolgozni.

Az ügyvezető hozzátette: amikor a lakatosok a kórház jogászaival együtt megjelentek, akkor ő kihívta a rendőrséget, s abban bízott, hogy a hatóság megakadályozza az önbíráskodást. De meglepetésére nem ez történt, a kiérkező rendőr járőrök ugyanis nem intézkedtek, majd megjelent a helyszínen egy rendőr őrnagy, aki közölte, hogy az ingatlanok tulajdonosa, azaz a kórház előnyt élvez a bérlőkkel, azaz a patikusokkal szemben. Herpayné Holik Zsuzsanna szerint ez elképesztő eljárás egy rendőri vezető részéről, aki egy személyben nem hozhat ítéletet bíróság helyett egy olyan polgári peres ügyben, amely még csak most kezdődött.

A cégvezető kifejtette azt is: miután tavaly Mangol Csilla főigazgató fölbontotta velük az együttműködési szerződést, segítséget kértek a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézettől (GYEMSZI), ahol először azzal biztatták őket, hogy maradhatnak a bérleményekben, de november végén a GYEMSZI vezetése azt mondta nekik, hogy a kórház jobb üzleti konstrukcióban fogja üzemeltetni a patikákat.

Herpayné Holik Zsuzsanna kijelentette: nem mutatták meg neki azt az üzleti modellt, amely alapján a kórházvezetés állítólag hatékonyabban működtetné a patikákat, de szerinte példátlan, hogy egy jogállamban egy jelentős részben állami tulajdonú céget önbíráskodással ki lehet csinálni. Mint mondta, nem hagyja annyiban a dolgot, ezért készül arra munkatársaival, hogy bérlői jogukkal élve január hatodikán "visszafoglalják" a helyiségeket, azaz lecserélik a zárakat, és újra elkezdik a munkát.

Megkérdeztük a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház álláspontját is, érdeklődésünkre Vitkai Éva sajtófőnök közölte: a kórház teljesen jogszerűen járt el egy, az előző kórházvezetés által megkötött, a kórházra nézve rendkívül előnytelen bérleti szerződés fölmondásakor.

Rendőrség: nem történt bűncselekmény

Az ügyről Fehérvári Marietta rendőr százados, a  Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense megkeresésünkre azt mondta: a rendőrség ügyeletére 2013. január 2-án érkezett bejelentés, hogy a Nyíregyháza, Szent István utca 68. szám alatti patikában a tulajdonos jogtalanul zárat akar cserélni. A bejelentést követően a Nyíregyházi Rendőrkapitányság munkatársai a helyszínre érkeztek, ahol szóban meghallgatták a kórház és a bérlő képviselőit is.

Hozzátette: a beszerzett információk alapján megállapították, hogy rendőrség hatáskörébe tartozó esemény nem történt, csupán polgári jogvitáról volt szó. A rendőrök végül a feleket tájékoztatták, hogy követeléseiket polgári peres eljárás keretén belül érvényesíthetik. Fehérvári Marietta hangsúlyozta: tekintettel arra, hogy az eset kapcsán bűncselekmény - sem magánlaksértés, sem önbíráskodás - nem történt, és szabálysértést sem állapítottak meg, ezért rendőri intézkedésre sem került sor.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.