Szabó Rebekát várhatóan kirakják a mezőgazdasági bizottságból

Az LMP-ből kivált Párbeszéd Magyarországért képviselői egyedül az Országgyűlés egyik jegyzői székét tarthatják meg, pedig azt már rég vissza akarták adni.

Nem sikerült megállapodniuk a frakcióval bíró parlamenti pártoknak a bizottsági helyek újraosztásáról, így formailag Kövér László házelnök terjeszt majd hétfőn a Parlament elé erre vonatkozó indítványt. Az LMP frakciójának megszűnésével képviselőik elvesztették bizottsági helyeiket, ezek betöltéséről kellett volna megállapodniuk a pártoknak a házbizottság mai ülésén.

A Népszabadság információi szerint a még nem végleges házelnöki javaslat alapján egyedül az LMP-s – formailag immár szintén független – Osztolykán Ágnes tarthatja meg alelnöki tisztségét az oktatási bizottságban, a többi ökopárti távozni kényszerül korábban betöltött pozícióiból. Jávor Benedek elnöki székét például a fenntartható fejlődés bizottságban bizonyosan a leghosszabb ideje független képviselő Szili Katalin kapja.

A Párbeszéd Magyarországért tagjai az Országgyűlés egyik jegyzői székét tarthatják csak meg, amelyet eddig Szilágyi Péter látott el. Hozzá kell tenni, hogy a megterhelő feladatkört Szilágyi korábban már át kívánta volna adni másnak, így a tisztség megtartása valójában inkább hátrány, mint előny a számukra. A jegyzői poszt ugyanis többek között nem jár szakértői kerettel, míg egy alelnöki vagy elnöki szék igen.

Érdekesség, hogy a szintén PM-párti Szabó Rebekát – aki korábban számos alkalommal támadta a „fideszközeli agrároligarchákat” – várhatóan kiteszik a mezőgazdasági bizottságból, a képviselő tag sem maradhat a testületben; állítólag a nemzetpolitikai bizottságban kap majd másik státuszt.

Forrásaink szerint arról is döntés született, hogy Schiffer András és a függetlenné lett LMP-sek a Fidesz mögött kapnak helyet a parlamenti patkóban, míg a PM függetlenjei a Jobbik mögötti sorokban ülhetnek a továbbiakban.

Rogán Antal frakcióvezető korábban a Népszabadság kérdésére azt mondta: a Fidesz egyenlő mércével mért a két csoport között, szerinte az MSZP és a Jobbik ennyit sem adott volna nekik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.