Szabó Máté elbúcsúzott, a szakma köszöni a munkáját

Hat év után távozott posztjáról Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa. Munkáját csak a szakma köszönte meg…

Prof. Dr. Szabó Máté jogász-politológust 2007-ben választotta meg a magyar törvényhozás az állampolgári jogok országgyűlési biztosává. Az ombudsman mandátuma hat évre szól, ez az időszak 2013. szeptember 24-éig tartott. Szabó Máté hivatali ideje alatt, 2012 elején a korábban négy biztossal működő alapjogvédelmi rendszer helyén létrejött az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala, amelyben az ombudsman mellett a jövő nemzedékek és a nemzetiségek jogainak védelmével megbízott két helyettes dolgozik. A hivatal a biztos távozásáról közleményt adott ki.

E szerint a hivatali búcsúrendezvényén több beszéd is méltatta azt a munkát, amelyet Szabó Máté hat év alatt végzett. Erre az időszakra esett az a globális és hazai gazdasági-pénzügyi válság, amelynek következményei az alapvető jogok érvényesülésében is megmutatkoztak és elsősorban az egyébként is leginkább rászorulókat sújtották.

Ezt, de az alapjogvédő intézmény ismertségének növekedését is tükrözte az ombudsmannak benyújtott egyre több panasz és az elmúlt több mind másfél évben – a törvényi felhatalmazások bővülését követően – az alkotmánybírósági indítványok sokasága. 2012-re a közvélemény-kutatási adatok szerint az emberi méltóság sérthetetlenségét hirdető ombudsmani intézmény az első helyre került az állampolgári közbizalom rangsorában – hangsúlyozza a közlemény.

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke – egykori adatvédelmi biztos – a búcsúrendezvényen a hivatala kitüntetését is átadta Szabó Máténak annak elismeréseként, ahogyan a biztos részt vett az adatvédelmi munka folytonosságának garantálásában. A hivatalában maradó Szabó Marcel, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmével megbízott biztoshelyettes a Justitia Regnorum Fundamentum díjat – a legjelentősebb ombudsmani elismerést – nyújtotta át a távozó alapjogi biztosnak.

A mandátuma időszakban mindvégig meghatározó projektsorozatban – ami egyben új munkamódszert jelentett - a leginkább rászorultak és kiszolgáltatottak alapjogai álltak a középpontban. Negyvennél több kiadvány mutatta be az elemzéseket és következtetéseket, ajánlásokat, amelyeket az ombudsman megfogalmazott a többi között a gyermekek, a munka világában érintettek, a közfoglalkoztatottak, az egészségügyben dolgozók és az egészségükért aggódók, a fogyatékossággal élők, a hajléktalanok, az idősek, a kisgyermekes anyák jogérvényesítésének helyzetéről és az abból levonható következtetésekről – emlékeztetett a hivatal a közleményében.

Többéves projekt vizsgálta a különféle zárt intézmények állapotait. Közöttük volt a büntetés-végrehajtás is, amelynek országos parancsnoka a Büntetés-végrehajtási Szolgálatért ezüst emlékplakettjével ismerte el azt a tevékenységet, amellyel az ombudsman és hivatala hozzájárult a hazai bv-intézetekben fogvatartottak és a személyzet helyzetének javításához.

Az országgyűlés 2013. szeptember 25-i hatállyal Székely Lászlót választotta meg a Szabó Máté helyébe lépő következő alapjogi biztosnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.