Szabó Máté: Nem érvényesülnek a gyermekjogok az igazságszolgáltatásban

Az ombudsman szerint nem érvényesülnek megfelelően a gyermekjogok az igazságszolgáltatás, a menekültügy és a médiaszabályozás területén, ezért Szabó Máté az illetékes miniszterekhez és a médiahatósághoz fordult.

Az alapvető jogok biztosa hivatalból indított vizsgálatot, és megállapította, hogy az Európa Tanács gyermekbarát igazságszolgáltatásról szóló iránymutatása nem érvényesül megfelelő mértékben a jelenlegi magyarországi gyakorlatban – tudatta közleményében az ombudsman hivatala. Ellenkezőleg, az több ponton szemben áll a jogbiztonság és a tisztességes eljárás követelményével, a gyermek mindenek felett álló érdekével, veszélyezteti a védelemhez és gondoskodáshoz való jogát.

Az iránymutatás érvényesülését illetően Szabó Máté alapjogi biztos emlékeztette a közigazgatási és igazságügyi minisztert a megfelelő képzési programok és eljárások, a különféle szakmai területeket átfogó közös értékelési keretrendszer, valamint monitoringrendszer kidolgozásának fontosságára. Emellett megfontolásra ajánlotta a tárcavezetőnek a szabálysértési törvény módosítását annak érdekében, hogy a gyermekek szabálysértési eljárásaiban is alkalmazzák a mediációt (egy közvetítő szakember segítségével történő megoldáskeresést).

A kísérő nélküli kiskorúak menekültügyi eljárásainak elhúzódását illetően az ombudsman felkérte a belügyminisztert, hogy civil szervezetek bevonásával elemezze annak okát, valamint tegye lehetővé, hogy soron kívül, ellenőrizhető módon intézkedjenek az ilyen esetekben - olvasható a közleményben.

Az alapvető jogok biztosa javasolta továbbá a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának, hogy szervezzen képzést a médiaszolgáltatóknak a fiatalkorúak és gyermekek médiabeli megjelenítését, szerepeltetését szabályozó előírásoknak, valamint a Médiatanács ezekhez kapcsolódó határozatainak bemutatására.

Az ombudsman szerint erre azért volna szükség, mert egyes médiaszolgáltatók többször is megsértik a gyermekek magánéletének és személyes adatainak nyilvánosságra hozatalára vonatkozó szabályokat.

Az ombudsmani jelentés teljes szövege a http://www.ajbh.hu/allam/jelentes/201203070.rtf oldalon olvasható.


Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.