Szabó Máté: az Alkotmánybíróság nem gyermekbarát

Az alapvető jogok biztosa szerint a gyermeki jogok érvényesítése területén sokkal többre van szükség, mint gyermekbarát kihallgató szobák kialakítására. Szabó Máté kedden egy a témában megrendezett budapesti konferencián örömtelinek nevezte az új intézmény bevezetését, ugyanakkor jogszabály-módosításokat sürgetett.

Az ombudsman A gyermekközpontú igazságszolgáltatás elnevezésű projekt eredményeit összegző rendezvényen kritikával illette az Alkotmánybíróságot, amely szavai szerint "nem gyermekbarát". Szabó Máté úgy fogalmazott, hogy a testület "a nyilvánvaló nemzetközi szerződésbe ütköző jogtipró jogszabályainkat nem vonja vissza", és szerinte elég különvélemény sincs.

Konkrét példaként említette és szomorúnak nevezte a fiatalkorúak őrizetben tartásának lehetőségét és azt, hogy szerinte ezzel "büszkélkedünk". Úgy vélte, jóval többre lenne szükség, mint "az egyébként nem elhanyagolható" gyermekbarát kihallgató szobák gyakorlatára.

Az ombudsman arról beszélt, hogy a gyerekbarát igazságszolgáltatásnak az egész jogi, eljárási, szervezeti intézményrendszert át kellene hatnia, ám szerinte ma "messze vagyunk még ettől". Szabó Máté ugyanakkor megköszönte mások mellett a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) a hivatala gyermekjogi projektjére adott támogatását.

Az ombudsman a rendezvényen mutatta be A munka méltósága elnevezésű projekt összegző kiadványát is. Emlékeztetett arra, hogy hivatala a múlt évben a rászoruló csoportok kérdéseivel foglalkozott elsősorban, így a hajléktalanokat, a gyermeket váró vagy többgyermekes anyákat, a gondnokság alá helyezetteket, a fogyatékkal élőket valamint a közfoglalkoztatottakat érintő problémákkal. Utóbbira utalva arról beszélt, amellett, hogy sok pozitívumot lehet mellette említeni, összességében úgy látja, hogy az érintettek kiszolgáltatottsága újratermelődik, illetve növekszik. Ez egy olyan terület, ahol még van mit tenni - szögezte le.

Közölte, hivatala befejezte a nagyobb projekteket, és már csak kisebb projekteket visznek tovább. Nem pihenünk, nem fejezzük be a projektjeinket még akkor sem, hogy ha a jelenlétem szeptember végéig biztosított csupán - mondta, utalva mandátumának akkori lejártára. A jelenleg futó projektek között említette a "hóhelyzet" kezelésének vizsgálatát, amire - szavai szerint - "sokan azt mondják, hogy a Jóisten dolga, de mi úgy véljük, hogy a katasztrófavédelemé". Emlékeztetett arra, már két éve jelezték, hogy a katasztrófavédelem integrált, centralizált megszervezése problémákat okozhat, és szerinte ez most már látható is a gyakorlatban.

Elmondta, az ombudsmani hivatal jelenleg vizsgálja azt is, hogy a gyűlöletbeszéd megelőzésében mely állami szervezeteknek lennének kötelességei, és hogy ezeket melyek nem, vagy nem megfelelően teljesítik.
Tájékoztatása szerint vizsgálják még a végrehajtás témakörét is, ám jelezte, ezt a tevékenységet nehéz megközelíteni a társadalmi ellenőrzés eszközeivel.

Kara Ákos, a KIM büntetőjogi kodifikációs főosztályának a vezetője az ombudsman szavaira reagálva arról beszélt, hogy 2012 a gyermekbarát igazságszolgáltatás évének csak a "legplakatívabb", mindenki által sokat tárgyalt megjelenési formája volt a gyermekbarát kihallgató szobák intézményének megjelenése, rendszerbe állítása, szabályozása.

Arra hívta fel a figyelmet, Navracsics Tibor miniszter már az első pillanattól kezdve azt hangsúlyozta, hogy a tárcánál nem rövid, egy éves projektben gondolkodnak, hanem minden évet próbálnak a gyermekbarát igazságszolgáltatás évének tekinteni. Közölte, ezt jelzi az is, hogy a gyermekbarát igazságszolgáltatásért munkacsoport tovább folytatja a tevékenységét, továbbá hogy az ombudsmani projekt segíthet abban is, merre mozduljanak el a jogalkotásban. Elmondta, amennyire tőlük telik, igyekeznek figyelembe venni az ombudsmani ajánlásokat.

Jelezte: a munkacsoport következő ülésén már foglalkozik azzal, hogyan oldják meg a szabálysértési területen a mediációt. Tájékoztatása szerint azzal is foglalkoznak majd, hogy a meghallgató szobák minél szélesebb körben és minél jobban kihasználhatók legyenek. Ezek mind ombudsmani, alapvető jogi biztosi ajánlások voltak - fűzte hozzá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.