Szabó Rebeka elárulta, miért kerüli a vitát Orbán

A baloldali összefogás szerint Orbán Viktor azért is kerüli a miniszterelnök-jelölti vitát, mert számot kellene adnia arról, kormányzása alatt miért vettek el állami földeket az azokat évtizedek óta használó gazdálkodóktól és adták oda saját érdekcsoportjaiknak. Erről Szabó Rebeka, a Párbeszéd Magyarországért független parlamenti képviselője beszélt kedden sajtótájékoztatón.

Azt mondta: a kormányfőnek egyebek mellett válaszolnia kellene arra, miként lehetséges, hogy Fazekas Szabolcs, Tomajmonostora polgármestere, aki korábban számos földbérletpályázaton győzött és megbízási szerződéssel is művel földeket, újabb 14 állami földrészletet nyert el "felesége, anyósa, cégtársa és cége nevén".

Újra egy Fidesz-közeli polgármester kapott földeket a helybeli gazdálkodók helyett – jelentette ki Szabó Rebeka, hangsúlyozva: Fazekas Szabolcs elmondása szerint jó kapcsolatot ápol Fazekas Sándor vidékfejlesztési és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel.
Varju László, a Demokratikus Koalíció független képviselője arról beszélt: sajtóhírek szerint Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester "tulajdonképpen aprópénzért" megszerezte magának az ország egyik legjobban gazdálkodó cégét, az Aranykorona Zrt.-t, amelynek vagyoni értéke legalább 1,5 milliárd forint. Szerinte kérdéses, hogy a tulajdonosok miért adták el a céget "áron alul".

Gőgös Zoltán szocialista országgyűlési képviselő azt mondta: több információ alátámasztja, hogy az Orbán-kormány azért hirdetett harcot a külföldi földtulajdonosok ellen, hogy "Fidesz-közeli szereplők bennfentes információkkal nagy területekhez jussanak a külföldiektől, akik félelmükben el fogják adni azokat".

Veszprém megyében például az agrárkamara elnökének sofőrje vásárolt 155 hektár földet Pápa mellett 165 millió forintért - közölte, hozzátéve: kíváncsi arra, hogy valójában ki a tulajdonos. Elmondása szerint egy, kormánnyal kapcsolatban álló informatikai cég vezetője és családtagjai pedig egy Kamond határában lévő földre tettek egymilliárd forintos vételi ajánlatot, noha Budapesten és Szentendrén élnek, vagyis nem helyben lakók.

Gőgös Zoltán kijelentette: egy piros dossziét vezet a "földmaffiáról", a vizsgálat azonban már a választás után létrejövő Mesterházy-kormány feladata lesz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.