Szabálytalan recepteket ad ki a Hospinvest

Kár érheti azokat a gyógyszertárakat, amelyek az egri Markhot Ferenc kórházat működtető HospInvest "alakilag" szabálytalan receptjeit beváltották; a támogatás jogosságáról az Országos Egészségbiztosítási Pénztár dönthet - mondta a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke az MTI -nek vasárnap.

Horváth Tamást azt követően kereste meg az MTI, hogy a Hír TV azt közölte: szabálytalan recepteket ad a betegeknek a HospInvest az egri Markhot Ferenc Kórházban, mert a vényeken az orvos adatai helyett a magáncég székhelyének címe és adószáma szerepel.

A kamara elnöke a távirati irodának elmondta, a héten állásfoglalást adtak ki az ügyben egy egri gyógyszerész megkeresésére. Mint mondta, jogi szakértőjük azt állapította meg, hogy a vények "alaki kellékei nincsenek rendben".

Utalt arra, hogy a jogszabály szerint a vénynek tartalmaznia kell a rendelő címét, telefonszámát, az orvos nevét, továbbá az egészségügyi vállalkozás működési engedélyének számát. Közölte, tudomásuk szerint a "biankó vényeket" úgy nyomtatták ki, hogy azokon csak az egészségügyi szolgáltató volt feltüntetve. Elmondta, úgy tudják, a városban több gyógyszertárban "egyébként jogkövető módon" ezekre a vényekre nem szolgálták ki a betegeket, akiknek, miután visszatértek a kórházba, ott azt mondták, menjenek a kórház gyógyszertárába (ami ugyancsak a cég működtetésében van).

Horváth Tamás szerint ez azonban több problémát is felvet; egyrészt a kórház gyógyszertára sem térhetne el a jogszabályok alaki előírásaitól, másrészt ennél súlyosabb probléma az, hogy "a betegeket terelik". A betegnek joga van megválasztani a gyógyszertárat, ha azonban "terelik" egy adott gyógyszertárba, az versenyellenes, mert elképzelhető, hogy máshol olcsóbban juthatna hozzá ugyanahhoz a készítményhez - mutatott rá.

Az MTI-nek arra a kérdésére, érhetett-e kár bárkit a szabálytalanságok miatt, a kamarai elnök azt mondta, az az a gyógyszertár, amely ezt megtette (tehát beváltotta a szabálytalan vényt), annak a veszélynek tette ki magát, hogy a készítményre adott támogatást később visszavonják. Jelezte ugyanakkor: szakmai megítélés alapján mindig lehetnek olyan esetek, amikor sürgős, életveszélyes ellátás érdekében a gyógyszerész eltér a szabálytól, majd megpróbálja utólag az alaki kellékeket rendbe tenni. Ez azonban nem lehet gyakorlat - emelte ki.

Ennek alapján úgy vélte, "érhette" kár a vényeket beváltó gyógyszertárakat, de a támogatás visszavonása az Országos Egészségbiztosítási Pénztár megítélésén múlik, amikor ellenőrzi az egyes vényeket.

Arra a kérdésre, milyen következménye lehet a kamarai állásfoglalásnak, azt mondta: bízik abban, hogy a HospInvest a jövőben szabályos vényeken rendeltet gyógyszert az orvosaival. Közölte azt is, úgy tudja, kétezer biankó vényt készíttettek.

Az MTI megkeresésére Kosztura László, a HospInvest régióigazgatója a receptek ügyében hétfőre ígért tájékoztatást.   

A HospInvest Zrt. november elsejétől működteti az egri Markhot Ferenc Megyei Kórházat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.