Gárda-ruhás, fizess

Huszonhárom embert állítottak elő a vasárnapi gárda-avatásról; fizetniük kell a március 15-én egyenruhában vonulóknak - hírösszefoglaló.

Fenntartotta a szabálysértési határozatot hétfői, jogerős végzésében a Szekszárdi Városi Bíróság azokkal szemben, akik március 15-én a Magyar Gárdáéhoz hasonló egyenruhában jelentek meg a szekszárdi megemlékezésen.

A bíróság nyolc, eljárás alá vont ember közül négy esetében változatlanul 25 ezer forintos szabálysértési bírságot állapított meg, négy másik emberre kirótt bírságot vagyoni helyzetükre való tekintettel 10 ezer forintra mérsékelte. A gárdatagokkal szemben a szekszárdi rendőrkapitányság feloszlatott társadalmi szervezetben való részvétel miatt indított szabálysértési eljárást március 15-én. A rendőrségi határozattal szemben az érintettek kifogással éltek, és bírósági tárgyalást kértek. A hétfői tárgyaláson az eljárás alá vontak azt mondták, hogy ők nem a jogerősen feloszlatott Magyar Gárda, hanem a gárdamozgalom szétválása után, 2008-ban létrejött Őrző Magyar Gárda tagjai. Többen kifejtették azt is, hogy a két szervezet ruházata sem azonos: míg a Magyar Gárda tagjai fekete mellényt viseltek, addig rajtuk fekete félkabát vagy bomberdzseki volt, a fekete nadrágot többen biztonsági őri munkaruhának, gyakorlónadrágnak írták le. Az Őrző Magyar Gárda tagjai kitértek arra is, hogy a szintén fekete színű Bocskai sapkájukon nincs a Magyar Gárda sildes sapkáján látható árpádsáv, ugyanakkor mindkét szervezet tagjai viseltek piros-fehér csíkos sálat.

A bíróság álláspontja szerint az általuk viselt formaruha hasonlított a betiltott Magyar Gárda egyenruhájára, és a hasonlóság elérte azt a szintet, amelynek alapján a külső szemlélő számára úgy tűnhetett, hogy ők a betiltott társadalmi szervezethez tartoznak. Az indoklás szerint az Őrző Magyar Gárda eredetét tekintve nyilvánvalóan a Magyar Gárdához kapcsolható. A tárgyalást vezető bíró megjegyezte, hogy a rendőrség is mulasztást követett el, mert a szekszárdi megemlékezésen nem akadályozta meg a szabálysértést, ez azonban annak megtörténtén nem változtat.

Gárda-avatás: 23 előállítás

Egy férfi ügyében nyomoz a Budapesti Nyomozó Ügyészség hivatalos személy elleni erőszak miatt a vasárnapi rendezvényen történtekkel összefüggésben - tudta meg a Fővárosi Főügyészség szóvivőjétől hétfőn az MTI. Skoda Gabriella azt mondta: az illető a rendőri kiemeléskor egy rendőr karját megfogta, megrántotta, ekkor a rendőr elesett. A főügyészség most azt vizsgálja felvételeken, hogy a történtek alapján megáll-e a gyanúsítás a férfival szemben.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság vasárnap este azt közölte: aznap egy egyesület által szervezett és bejelentett, az előzetes információk szerint a bíróság által jogerősen betiltott magyar gárda korábbi eseményeihez külsőségeiben és tartalmában is erőteljesen hasonlító demonstráció előkészületére tettek kísérletet Budapesten.
A rendőrség ezért fokozott ellenőrzést rendelt el, amelynek során a bíróság által jogerősen betiltott magyar gárda jelképeinek viselése és más szabálysértések miatt 23 embert állítottak elő.

Mint írták, a rendőrség törvényes és szakszerű biztosításának és fellépésének eredményeként rendbontás nem történt. A rendezvény végén a jelenlévők szabadon elhagyták a helyszínt és békésen távoztak. "A rendőrség, új vezetésével ma bebizonyította, hogy fenntartja a törvényes rendet és biztosítja az állampolgárok részére a nyugalmat" - tartalmazta a BRFK vasárnap esti közleménye.
Az Erzsébet téren vasárnap mintegy 600 ember gyűlt össze, akik árpádsávos, jobbikos és nemzeti színű zászlókat lobogtattak.
A megemlékezés apropója az volt, hogy éppen egy évvel korábban, 2009 július 4-én az Erzsébet téren mintegy 200 gárdista sorakozott fel egyenruhában, hogy demonstráljon a magyar gárdát bírósági döntéssel feloszlatott ítélet ellen, illetve a terrorcselekménnyel, robbanóanyaggal való visszaéléssel és emberölés előkészületével is gyanúsított Budaházy György mellett. A rendőrség akkor megtiltotta a rendezvényt, mint ahogyan a főváros több más pontjára aznap bejelentett demonstrációt is. Késő estig 184 embert állítottak elő, köztük Vona Gábort, a Jobbik elnökét is. Az Erzsébet téren összegyűlteket a rohamrendőrök körbevették és távozásra szólították fel. Miután ennek nem tettek eleget, könnygázzal kezdték oszlatni a tömeget. Folyamatos volt a kiszorítás és a dulakodás a demonstrálók és a rendőrök között.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.