Szabadulnak az influenza-elleni szerek állami tartalékaitól.

Napokon belül újraértékelheti az állam az Omninvest oltóanyaggyártóval való kapcsolatát – közölte csütörtökön Cserháti Péter egészségügyért felelős államtitkár. Befejeződött ugyanis a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal Omnivestet érintő vizsgálata.

Kiürítik az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet (EKI) raktárait. Jelképes áron, mindössze öt forintos dobozáron vásárolhatnak a kórházak az influenza világjárvány kapcsán felhalmozott állami stratégia készletből vírusellenes gyógyszereket, antibiotikumot, fecskendőket, infúziós-szerelékeket, maszkokat - jelentette be Cserháti Péter egészségügyért felelős helyettes államtitkár. Miután a „kiárusított” gyógyszerek szavatossági ideje 2011. március elején lejár, az állam megszabadul a lassan selejtezésre váró készlettől, a kórházak pedig rendkívül jutányosan juthatnak, igaz szinte azonnal felhasználandó terápiás szerekhez.

A raktársöprés aktualitását adja, hogy Magyarországon is megkezdődött az influenza-járvány és egyik hétről a másikra megduplázódott a kórházi kezelésre szorulók aránya. A gyógyszerek mellett lélegeztető-gépekkel is segítené a kormányzat a rászoruló intézményeket. Tavaly a WHO által jelzett világjárvány hírére öt, nagyon korszerű lélegeztető gépet is vásárolt az állam. Ezeket szintén közcélra ajánlják, főként azoknak a kórházaknak, ahol a lélegeztetésre szorulók száma meghaladná a meglévő kapacitást. 

A politikus, mint mondta az ötből kettőnek már fix helye van, a Semmelweis Egyetemnek ígérték oda oktatási célra. A maradék három pedig bérlehető a EKI-től napi ezer forintért. Az akció nemcsak a raktárkészletek ésszerű hasznosítását szolgálja, a helyettes államtitkár szerint a kórházaknak is jól jöhet, hiszen nagyon olcsón juthatnak, amúgy drága orvosságokhoz.

Szociálisan rászorulóknak, illetve határontúli országoknak juttatnák el szintén a tavaly fölhalmozott, és megmaradt mintegy 800 ezer ampulla influenza-elleni oltóanyagot. Ezt civil-, és egyházi karitatív szervezetek segítségével jutatnák el az érintettekhez.

Cserháti Péter bejelentette: befejeződött a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal vizsgálata Omninvest Oltóanyaggyártó Kft-nél. A jegyzőkönyv véglegesítése után további intézkedések várhatók, melynek részeként a kormányzat átgondolja az állam és oltóanyag gyártó cég kapcsolatát. ( A magyar kormányt 15 évre szóló szerződés köti a céghez.) A helyettes államtitkár elmondta: előttük már ismert a cég tulajdonosi háttere is, ám a neveket ezúttal sem osztotta meg a nyilvánossággal, csak annyit jegyzett meg: valamennyien magyar állampolgárok.

A titokzatos tulajdonjogú és egészen tavaly nyárig ciprusi offshore cégként nyilvántartott Omninvest vezetői júniusban jelentették be: átalakítják a magyar influenzaoltóanyag-gyártó cég tulajdonosi szerkezetét. Akkor az okokról csak azt mondták, hogy terhessé vált számukra a cipruson bejegyzett tulajdonos valódi személye körüli találgatások. Ezért a menedzsment úgy döntött, hogy a Stumpert nevű offshore cég 98 százalékos tulajdonhányadát egy új piaci szereplő fogja megvásárolni.

A tranzakcióval az Omninvest egy Romániában bejegyzendő új cég tulajdonába kerül, a romániai cégen pedig az öt magyar ügyvezető osztozott egyenlő arányban. A teljes névsort azonban nem hozták nyilvánosságra, mindössze Laczkó Tamást, aki addig is tulajdonos volt, és Zimonyi Ferenc ügyvezetőt nevezték meg. 

A kormányváltás után a hazai influenza oltásokat gyártó cég ellen két eljárás is kezdődött párhuzamosan. Egy magánszemély hetekkel ezelőtt tett feljelentése nyomán az ügyészség rendelte el az egyiket (ebben az Omninvesten kívül még számos más cég is érintett), s ezzel párhuzamosan a saját hatáskörében a VPOP is elindított egy nyomozást. A KEHI az előző kormány H1N1 elleni védekezéssel összefüggő gyakorlatát vizsgálta, és eközben bukkant szabálytalanságokra az Omninvestnél.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.