Szabadságvesztésre ítélték a szigetvári romákat megtámadó fiatalokat

A Pécsi Városi Bíróság nem jogerős ítéletében garázdaságban, valamint testi sértés kísérletében bűnösnek mondta ki és szabadságvesztéssel sújtotta azt az öt fiatalt, akik két roma nőt bántalmaztak januárban Szigetváron. Az elkövetők elismerték, hogy a két asszonyt csakis roma származása miatt támadták meg, a bíróság mégsem látta bizonyítva ebbéli motivációjukat.

Kovács János büntető tanácsa J. Mátét egy év, három évre felfüggesztett fogházbüntetésre, M. Rolandot egy év három hónap, K. Balázst tizenegy, S. Zsoltot kilenc, M. Gyulát nyolc hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte. A bíróság négy vádlott esetében a büntetés időtartamába beszámította azt a négy és fél hónapot, melyet ők korábban előzetes letartóztatásban töltöttek.   

A ma 18-23 év közötti barcsi fiatalok január 22-én este, a szigetvári Mozi parkban - minden előzmény nélkül - bántalmaztak egy roma asszonyt, egyikük pedig üldözőbe vette az áldozat helyszínről elfutó lányát. A két bántalmazott nő könnyebb sérülést szenvedett. Az elkövetők elismerték, hogy a két asszonyt csakis roma származása miatt támadták meg.

Az eljárás során kiderült, hogy a fiatalok talozást követően Barcsról Pécsre akartak utazni vonattal, de mivel nem váltottak jegyet, a kalauz Szigetvárnál leszállította őket. A Mozi parkba mentek, ahol fejüket és arcukat kapucnival, sállal, sísapkával eltakarva, rátámadtak az éppen arra járó roma nőkre.  Egyikük megütötte az idősebb nőt, aki ettől földre került. A bántalmazásba a többiek is bekapcsolódtak, áldozatukat többször megrúgták, melyektől nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. A megtámadott aszzony lánya eközben elrohant segítségért, a bántalmazók egyik azonban utánaeredt, de  már nem érte utol. A rendőrség a gyanúsítottakat elfogta és eljárást indított ellenük.

Bár az ügyészség az elkövetők ellen nemzeti, etnikai, faji vagy vallási csoport tagja elleni erőszak bűntette miatt emelt vádat, a bíróság szerint ezt a motivációt ezt nem lehetett kétséget kizáróan bizonyítani. A bíróság álláspontja szerint nem volt bizonyítható, hogy a bűncselekményt megelőzően cigányok verésében állapodtak volna meg, helyismeret hiányában nem tudhatták, hogy a Mozi parkban gyakran megfordulnak romák, s mivel sötét volt, a helyszínen pedig akkor még nem volt világítás, mely segítette volna az egyébként hétköznapi ruhában közlekedő áldozataik felismerését. Ezen kívül a sértettek és a tanúk sem számoltak be arról, hogy a bántalmazást megelőzően, vagy közben utaltak volna az asszony és lánya származására.   

A bíró kitért rá is, hogy a vádlottak a rendőrségen és a bíróságon eltérő vallomásokat tettek, előbbiben többen beismerték tettüket és utaltak a rasszista indítékra, ezeket a nyilatkozatokat később visszavonták. Kovács János úgy vélte: a támadás valódi célja egyfajta "bátorságpróba", "balhézás" volt, a bűncselekmény azonban kiemelt súlyú, mivel azt öt fiatal férfi két nő sérelmére követte el.   

Az ügyész eltérő minősítésért és súlyosításért, vádlottak és védőik enyhítésért fellebbeztek, illetve három nap gondolkodási időt kértek, az ítélet így nem jogerős. Az ügy a Baranya Megyei Bíróságon folytatódik.

(NOL, MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.