Szabadság téri tüntetők: "Maradunk!"

Csak azt tudom mondani, hogy maradunk – jelentette be Magyar Fruzsina dramaturg a Szabadság téren. Szerdán is folytatódott a megszállási emlékmű ellen hetek óta tartó tiltakozás.

Nem sokkal a demonstráció kezdete előtt a munkások azt az oszlopot szerelték le, ami eddig a „Lipót garázs" táblát tartotta. A tüntetők aztán – az elmúlt napok koreográfiájának megfelelően – élőláncot alkotva, egymás kezét fogva sétálták körbe-körbe a munkaterületet.

A mintegy száz demonstráló egy része feliratokkal is kifejezte véleményét: „Elég volt a hazugságokból!", „2/3-al sem lehet mindent megtenni!".

Az elsőként felszólaló Áron László színész utalt a vitára, ami arról folyik, le kell-e ülni a Jobbikkal „megbeszélni közös dolgainkat". Szerinte ez szinte lehetetlen feladat. "Hisz a Fidesszel sem tudunk szót érteni, nemhogy a Jobbikkal. Gyakran még a baloldali pártok sem tudnak egymással, sőt: olykor még mi magunk sem saját magunkkal."

Haraszty István (Édeske) képzőművész Kispesten nevelkedett. Emlékszik rá, hogy az emberek virágokat és csókokat dobáltak a német katonának. "A németek nem megszálltak bennünket, hanem bevonultak" mondta. Utalt az egyik jobbikos képviselő „zsidólistázós" parlamenti beszédére: neki nem a szőr borzolódik a hátán, hanem elfogja a hányinger, amikor ilyesmit hall.

Többször is megtapsolták, de a rendőrökről mondott barátságos szavai nem arattak osztatlan sikert. Reméljük – közölte Zoltai Andrea, az egyik szervező –, hogy a rendőrök többsége minket véd, és nem ezt a gyalázatos emlékművet. Ha parancsot teljesítenek is, remélhetőleg tudják, hogy ez erkölcstelen, tisztességtelen parancs – tette hozzá.

A tiltakozó demonstráció csütörtökön kora este fél hattól folytatódik.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.