Szabadság tér: Vasárnaponként újrakezdik

Diktatórikus államhatalom kiépítésének határához érkezett Magyarország – állapította meg Hanti Vilmos, a MEASZ (Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége) vezetője vasárnap a Szabadság téren.
Keddre hangoltak a Szabadság téren
Keddre hangoltak a Szabadság téren
Banczik Róbert / Népszabadság

1939. szeptember elsején tört ki a II. világháború: az évforduló előestéjén (délutánján) több mint tíz civil szerveződés tiltakozott a megszállási emlékmű és a „szélsőjobbra érkező orbáni politika” ellen. Orbán Viktor miniszterelnökről szerintük még mindig nem mondható el, hogy kifejezetten szélsőjobbos, de tevékenysége már túlnyomórészt azokat a stílusjegyeket tükrözi.

A tüntetés idején nem bolydult fel az élet a Szabadság téren és környékén. Az antifasiszta rendezvényen mintegy ötvenen-hatvanan jelentek meg. Gyors fejszámolás után arra jutottunk, hogy a szervezeteknek átlagosan csak öt-hat embert sikerült mozgósítaniuk.

Szeptember 2-án lényegesen nagyobb tömeg várható. Kedden fél hattól ugyanis ismét közös éneklés lesz a téren Fischer Ádám vezényletével. A szervező a Magyar Fruzsina, Mécs Imre és Zoltai Andrea nevével fémjelzett A szabadságért, a demokráciáért elnevezésű csoport.

A múltkori hasonló eseményen több ezren voltak. Akkor az Örömódát énekelték, most a Tavaszi szél vizet áraszt és a Szabadságkórus szerepel a programban. Magyar Fruzsina elmondta, hogy szeptember 7-től minden vasárnap négytől tartanak demonstrációkat: terveik szerint legalább az év végéig heti rendszerességgel folytatni fogják a tüntetéseket.

Hétköznaponként is folytatódnak a hónapok óta tartó tiltakozások, múlt csütörtökön például a Pa-Dö-Dö lépett fel. A szervező jelenleg a Szabadság Színpad néven – Némethi Gábor, Sebő Gábor és mások részvételével – alakult csoport. Esténként változatlanul megtartják az Eleven emlékmű beszélgetéseket is.

Időközben – hogy elvarrjunk egy régebbi szálat – az V. kerületi jegyző elutasította Pásztor Tibor szocialista önkormányzati képviselő beadványát. Az MSZP-s politikus szerint a kerületi önkormányzatnak (miután a kormány elhalasztotta a március 19-re tervezett szoborállítást) újabb tulajdonosi hozzájárulást kellett volna adnia. Ez nem történt meg, az emlékművet – állította Pásztor – jogsértő módon hozták létre.

Sélley Zoltán jegyző azonban mindent rendben talált. Közölte, hogy az eljárás jogszerű volt: ezért aztán sem bírság kiszabását nem lehet megítélni, sem a tulajdonosi döntést nem lehet érvénytelennek tekinteni.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.