Szabadság tér: ma szolidaritásból elmarad

A megszállási emlékmű ellen tiltakozók szolidaritást vállalnak az Origo elbocsátott főszerkesztőjével. A Szabadság téren ezért ma, kedden este kivételesen elmarad a tüntetés: a szervezők mindenkit arra kérnek, vegyen részt az Origo szerkesztősége előtti demonstráción.
Bár a hivatalos indoklásban ilyesminek nyoma sincs, több portálon is megjelent a feltételezés: Sáling Gergőnek, az Origo főszerkesztőjének politikai nyomásra kell távoznia posztjáról. A gyanú szerint elbocsátásában a Lázár János hotelszámláiról közölt cikksorozat is szerepet játszhatott.

Az Origo szerkesztőségénél (Dob u. 76-78.) tartandó demonstrációt a Kettős Mérce nevű blog hirdette meg. A rendezvény ma délután öt órakor kezdődik. A felhívás szerint „fél 6-kor pontban vonuljunk át a Kossuth térre, a Parlament elé. Ne hangos szónokokkal. Ne értelmetlen jelszavakkal. Ne saját magunk számára is tarthatatlan, ezért hazug ígéretekkel. Ma este annak kell jelét mutatnunk, hogy létezünk. Fejezzük ki a szolidaritásunkat az Origo munkatársai felé, a megtámadott civil szervezetek felé."

Ami a Szabadság teret illeti: mint arról beszámoltunk, az emlékmű a módosított határidőre, május 31-re sem készült el. Pásztor Tibor V. kerületi MSZP-s önkormányzati képviselő korábban azt mondta lapunknak, hogy információi szerint június közepéig meghosszabbították az építkezésre kiadott területfoglalási engedélyt.

Lázár János a vs.hu-nak hétfőn úgy nyilatkozott, hogy minden készen áll, politikai döntés kérdése, mikor állítják a helyére és avatják fel át a sasos-arkangyalos szobrot. A portál értesülése szerint – mivel a Kossuth téren most hétvégén Orbán Viktor részvételével Tisza István szobrát avatják – a Szabadság téri megszállási emlékmű átadására még legalább két hetet várni kell. A kormány ugyanis nem tartaná szerencsésnek, ha a két szoboravatás túl közel esne egymáshoz – írta a vs.hu.

A Szabadság téren az építkezés kezdete, április 8-a óta zajlanak a tüntetések. Hétfőn például az élőláncot alkotó demonstrálók nemzetiszínű szalagot tartottak a kezükben, így járták körbe a munkaterületet (és a szobor nélküli emlékművet védő rendőrsorfalat). A tiltakozó rendezvény hétköznapon eddig csupán egy alkalommal maradt el – akkor a rossz időjárás miatt. A mostani lesz a második.

Ahol a demokráciáért tüntetnek, ott vagyunk, hisz a mi tüntetésünk is alapjában a szabadságért, a demokráciáért szól – indokolta az egyik Szabadság téri szervező, Magyar Fruzsina, miért csatlakoztak az Origo előtti demonstrációhoz.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.