Szabadság tér: folytatják!

Senkit ne tévesszen meg, hogy az utóbbi időben keveset hallani arról, mi történik a Szabadság téren. Ettől még változatlanul tartanak a német megszállási emlékmű elleni tüntetések. Így volt ez csütörtökön kora este is. És ki tudja, milyen messze a vége.

A munkaterület körüli szokásos élőláncos demonstráció negyven-ötven tüntetővel indult, a létszám később a többszörösére nőtt. Ezúttal feltűnően sok volt a fiatal. Elsőként Jánosi Katalin – a mártír miniszterelnök, Nagy Imre unokája – szólalt fel. Kijelentette: néhány megszállotton kívül ezt az emlékművet senki nem akarja. Akkor minek megépíteni?

Az ötvenhatos halálraítélt, Mécs Imre beszéde után Bíró Kriszta színésznő olvasott fel egy levelet és egy naplórészletet Radnóti Miklóstól, majd Lamm Dávid gitározott és Pandzarisz Dina énekelt. (Előző nap Bródy János lépett fel és Erdős Virág költő olvasott fel híressé vált verséből: „Ezt is elviszem magammal...".)

A tüntetések több mint két hónapja – április 8-a, az építkezés kezdete óta – folyamatosan zajlanak a Szabadság téren. A demonstrációk idején továbbra is rendőrsorfal őrzi a félig kész emlékművet, amelynek egyelőre csak az oszlopai állnak. A március 19-re tervezett avatást a kormány egyszer már elhalasztotta, de közben a kormányhatározatban szereplő új határidő, május 31-e is régen lejárt. A késedelemre semmiféle magyarázat nem érkezett.

Pásztor Tibor MSZP-s önkormányzati képviselő korábban azt mondta lapunknak, hogy megbízható értesülései szerint az építkezésre kiadott területfoglalási engedélyt június 15-ig meghosszabbították. Pillanatnyilag azonban nincs jele annak, hogy a Szabadság téren megkezdődtek volna a sasos-arkangyalos szobor elhelyezésének előkészületei.

Magyar Fruzsina, a tüntetések szervezője kérdésünkre elmondta: felkészültek rá, hogy akár még heteken át folytatják a tiltakozást.

Május végéig Suchman Tamás volt szocialista miniszter saját zsebéből fizette a tüntetésekkel járó költségeket, a demonstrálók aztán egy ideig közadakozásból teremtették elő a szükséges összeget. (Értsd: a helyszínen összedobták a pénzt.) Újabban az MSZP III. kerületi szervezete gondoskodik a hangosításról.

A demonstrációk hétfőtől csütörtökig este fél hatkor, pénteken fél ötkor kezdődnek.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.