Szabad utat kér a HM csütörtökre a Tubesre

Szabad utat kér honvédségi járműveknek a Tubes-tető eléréséhez csütörtökre a Honvédelmi Minisztérium (HM) Pécs polgármesterétől; Páva Zsolt megígérte, hogy teljesíteni fogja a kérést.

"Tisztelettel kérjük, hogy az önkormányzat biztosítsa a holnapi nap folyamán a tubesi objektumban folyó ellenőrzéshez szükséges honvédségi járműforgalom zavartalanságát, mert ezen munkavégzések semmilyen összefüggésben nincsenek a Tubes-tetőre tervezett beruházás munkálataival" - olvasható a honvédelmi tárca Páva Zsoltnak címzett, szerdán az MTI-hez is eljuttatott kérésében.

A szaktárca indoklása szerint a Tubes-tetőn jelenleg is egy, az ország légtérvédelme szempontjából kiemelkedő fontosságú híradóobjektum működik, amelynek feladatai ellátásához nélkülözhetetlenek a rendszeres ellenőrzések. Ezek az ellenőrzések eddig is megtörténtek és továbbra is szükségesek ahhoz, hogy az objektum rendeltetése szerint részt vegyen a légtérellenőrzésben.

A HM arról tájékoztatta Pécs polgármesterét, hogy a soron következő ellenőrzésre 2010. január 21-én, csütörtökön kerül sor. "Tekintettel arra, hogy az objektumhoz vezető úton a pécsi önkormányzat rendelkezései nyomán megváltozott a közlekedés rendje, a honvédségi járművek feljutása a hegyre akadályokba ütközik, ami akár a híradóállomás rendes működését is befolyásolhatja" - jegyezte meg a szaktárca.

Páva Zsolt az MTI-nek küldött közleményében azt írta: "az önkormányzat nem fogja megakadályozni az ellenőrzési munkákat, mint ahogy korábban sem tette". Kikötötte ugyanakkor, hogy szeretné tudni a járművek pontos érkezési és távozási idejét és azt is, pontosan hány, s milyen jármű érkezik majd, hány fős személyzettel.

A fideszes politikus megjegyezte, Nagy Csaba alpolgármester személyesen is a helyszínen tartózkodik majd a munkálatok ideje alatt, mint ahogy a Civilek a Mecsekért Mozgalom képviselője, továbbá a városi vagyonkezelő Pécs Holding biztonsági emberei is.

Az ügy előzménye, hogy miután a Fővárosi Bíróság tavaly november 27-én jogerősen elutasította felülvizsgálati eljárásában azokat a kereseteket, amelyek megtámadták a Tubes tetején lévő katonai híradóobjektum korszerűsítését, a NATO-radar kiépítését engedélyező miniszteri határozatot, Páva Zsolt bejelentette: a pécsi önkormányzat sorompóval zárja le és őriztetni fogja a Tubesre vezető utat, megakadályozva a hegyre tervezett katonai radar építését.

Megjegyezte, tulajdonképpen annak a néhány héttel ezelőtt kihelyezett KRESZ-táblának akarnak érvényt szerezni, amely megtiltja a három és fél tonnánál nehezebb járművek behajtását.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.