Szabad út az otthonszülésnek

Elkészült az intézeten kívül szülést szabályozó rendelet - jelentette be a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) egészségügyi államtitkára hétfői sajtótájékoztatóján Budapesten.

Elkészült az intézeten kívül szülést szabályozó rendelet - jelentette be a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) egészségügyi államtitkára hétfői sajtótájékoztatóján Budapesten.

Szócska Miklós elmondta, hogy a jogszabályt hétfőn küldik közigazgatási egyeztetésre, és várhatóan áprilisra el tudják fogadtatni.
A rendelet még további, kiegészítő szabályozásokat igényel; a szakmai, képzési követelményrendszer pontosítását a jövő év elején kezdik majd meg - tette hozzá.

Véget ért a szakmai egyeztetés, áprilistól kormányrendelet szabályozza majd az otthon szülést. Ekkortól születésházak nyílhatnak, és a 36. hétig a 40 év alatti nők eldönthetik, hogy kórházon kívül akarnak-e szülni. A szülésnél képesített bába, vagy szülész-nőgyógyász jelenléte kötelező lesz - olvasható az Origon.

A társadalombiztosítás továbbra sem finanszírozza majd a kórházon kívüli szülést, csupán a minden szülésnél kötelezően kijelölt háttérkórház szolgáltatásait, ha erre szükség van - azaz fizeti a kismama kórházi ellátását, ha a szülés közben valamilyen okból mégis be kell szállítani. Így ha valaki otthon akar szülni, ennek költségeit vállalnia kell, továbbra is csak a kórházi szülés finanszírozott. "Jelenleg ezt tudjuk vállalni" - mondta Szócska, aki az [origo] kérdésére hozzátette: a szabályozatlanságon akartak változtatni, de nem az a céljuk, hogy egyszer majd "50 százalék otthon szüljön", mert továbbra is az intézményi szülést tartják biztonságosnak.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.