Szabad az út a nemzetközi szervcsere előtt

Gyorsított eljárással csatlakozhatunk az Eurotranszplanthoz. A szervezet vezető testülete jóváhagyta Magyarország csatlakozási kérelmét.

Az Eurotranszplant vezető testülete pénteken egyhangúan támogatta Magyarország csatlakozási kérelmét. Egyben fölhatalmazták a szervezet vezetőjét, hogy gyorsított eljárásban kezdje meg hazánkkal a csatlakozási tárgyalásokat - tájékoztatta a Népszabadságot Beneda Attila, az egészségügyért felelős államtitkár kabinetfőnöke.

A gyors döntéssel akár már márciusban kaphatnak szervet például a szívre váró gyermekek. Az Eurotransplant kész algoritmussal és bevált logisztikával és évente közel kétezer donort prezentál.

Tavaly decemberben küldte el csatlakozási kérelmét a magyar egészségügyi kormányzat az Eurotranszplantnak. A csatlakozással a szervezethez tartozó valamennyi országból kaphatnak a magyar betegek szervet, cserébe pedig Magyarország átadja a hazai várólistákon lévők számára alkalmatlan szívet, májat, vesét a más országokban várakozóknak. Ezzel megsokszorozódik a szervre várók életesélye. Ennk különösen a szervre váró gyermekek esetében van órási jelentősége, hiszen a hazainál jóval nagyobb donorszámból, jobb eséllyel jutnak szervhez.

A hazai kevés számú gyermekdonor szerveire nem biztos, hogy vércsoportban, méretben megfelelő beteg található a várólistán. Eddig a megfelelő fogadó szervezet nélküli májat, vesét, szívet nem ültettük be, ezután azonban majd valahol felhasználják, mi pedig kapunk helyette nekünk megfelelő szerveket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.