Swoboda: nincs értelme Európa ellen küzdeni

Nincs értelme Európa ellen küzdeni, egy másik, egy szociális Európáért kell harcolni - jelentette ki Hannes Swoboda, az Európai Parlament (EP-) szocialista frakciójának vezetője szombaton Budapesten, az MSZP Nyugati téren tartott "kitelepülésén".

Az EP-választás előtt egy nappal tartott rendezvényen a politikus azt mondta, hogy ismerte Magyarországot az EU-s csatlakozás előtt is, pontosan látja, hogy mekkora a különbség, és el tudja képzelni, mennyire virágozna a magyar főváros, ha másik kormánya lenne.

A választás egyik céljaként a fiatalok körében magas munkanélküliség visszaszorítását nevezte, amit szerinte az európai szocialisták fognak elérni. Beszédét magyar nyelven zárta: "Hajrá MSZP! Az első lista a szocialista lista!"

Szanyi Tibor, az MSZP EP-listavezetője szerint a vasárnapi választás tétje, hogy a baloldal mekkora erőre tesz szert Európában. Mint mondta, a jobboldal nemcsak Európa-szerte, hanem Magyarországon is meggyengült, "csak csalással tudta magát szinten tartani". Hozzátette: bízik abban, hogy az áprilisi választás tanulság volt a választóknak, hogy "nem érdemes csalókra és nem érdemes náci provokátorokra szavazni".

Gurmai Zita EP-képviselőjelölt, az Európai Szocialisták Pártja Nőszervezetének elnöke azt mondta, az EU-ban nem ellenségeket, hanem szövetségeseket kell keresni, ahogy az MSZP teszi, nem véletlen, hogy az EU előző költségvetéséből a szocialisták "jóval több forrást hoztak el, mint Orbánék". A Fidesz rosszul él az EU adta lehetőségekkel - hangoztatta, majd úgy folytatta, nem mindig "Simicskának kéne nyerniük, és nem feltételen a felcsúti kisvasútra kellene költeni a pénzt".

Horváth Csaba, az MSZP főpolgármester-jelöltje azt mondta, vannak olyanok ebben az országban, akik tiszteletet követelnek, de nem tisztelnek semmit. Vannak olyanok, európai parlamenti képviselők - folytatta -, akik elárulják Magyarországot, elárulják Európát. Mint mondta, az elmúlt években sok-sok beruházás valósult meg Budapesten uniós támogatással, ezért Magyarország tisztelettel és köszönettel tartozik Európának.

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke köszöntötte a jelenlévőket, majd a színpadra hívta a Molnár Gyulát, volt újbudai szocialista polgármestert, akit a Kúria kedden bizonyítottság hiányában jogerősen felmentett a hivatali visszaélés vádja alól. A pártelnök szerint Molnár Gyulától "elvette a Fidesz az igazságszolgáltatás erejével, annak befolyásolásával a polgármesteri címét 2010-ben".

Molnár Gyula azt mondta, az ügye azt mutatja, hogy van remény, hogy a "létezik a jogállam csírája".

A felszólalók arra biztattak mindenkit, hogy vasárnap szavazzon az MSZP EP-listájára. A Nyugati térre az MSZP Jókai utcai székházából a Nagykörúton át gyalog érkeztek a párt politikusai, EP-képviselőjelöltjei, valamint az aktivisták, egy részük MSZP feliratú zászlót tartott a kezében. A Nyugati téren Janicsák István és a Veresegyházi asszonykórus szórakoztatta az egybegyűlteket.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.