Svájci frank alapú balegyenes és jobbhorog Hajdú-Biharban

A Hajdú-Bihar megyei önkormányzat nem rendezi a CIB Bank felé azt a több milliárd forintos követelést, ami még az előző – ugyancsak fideszes vezetésű – közgyűlés 2008-as kötvénykibocsátása miatt keletkezett. A megyei közgyűlés elnöke nyilvánosan kijelentette: "nem lennék nyugodt a CIB Bank helyében".

A Hajdú-Bihar megyei önkormányzat jogtalannak tekinti a CIB Bank azon kérését, hogy a közgyűlés 2011. szeptember 30-i határidővel vásárolja vissza a pénzintézet által 2008-ban megvásárolt 3 milliárd forintos kötvénycsomagot. Bodó Sándor, a megyei önkormányzat fideszes elnöke a közgyűlés mai ülésén közölte: az elmúlt hetekben egyeztettek a bankkal és ezzel párhuzamosan tárgyalásokat folytattak a magyar kormánnyal is, aminek az lett az eredménye, hogy a visszafizetés határideje 2012. január 31-re módosult, s a kötvényt nem a Hajdú-Bihar megyei önkormányzat, hanem valószínűleg az állam vásárolja vissza.

A közgyűlés fideszes tagjai támogatták az erről szóló előterjesztést, és megszavazták azt is, hogy megszüntetik a CIB Banknál vezetett folyószámlát. Az ellenzéki szocialisták kijelentették: elfogadhatatlan, hogy a megyei önkormányzat kötelezettségét a magyar adófizetőkre terhelik. Föltették a kérdést: ha a kormány magára vállalja a Hajdú-Bihar megyei önkormányzat adósságát, akkor ezt vajon megteszi-e minden megyével, megyei jogú várossal és adósságokkal küszködő kistelepülésekkel is?

Az ügy előzménye: a Hajdú-Bihar megyei önkormányzat előző, ugyancsak fideszes vezetése 2007 novemberében döntött arról, hogy kötvényt bocsát ki három milliárd forint értékben, amelynek nagyobb részét fejlesztési célokra, kisebb hányadát pedig működési feladatok finanszírozására fordítják. Az önkormányzat akkori elnöke, Rácz Róbert fideszes parlamenti képviselő – aki ma a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal elnöke – akkor azzal érvelt a kötvénykibocsátás mellett a klasszikus hitelfelvétellel szemben, hogy a kötvény rugalmasabb, hosszabb futamidejű és szabadon visszaváltható pénzügyi konstrukció. Rácz Róbert a 2007-es döntéskor hozzátette azt is: a kamatok várható ingadozását nem lehet kizárni, de húsz éves távon nem is lehet belátni.

A megyei önkormányzat a svájci frank alapú kötvényt a CIB Bank hitelezésében bocsátotta ki 2008 első felében. A kötvényforgalom csaknem kilencszáz milliós bevételt hozott, ám az elmúlt években bekövetkezett árfolyamingadozások miatt a kötvénycsomag értéke mára mintegy 4,3 milliádra nőtt. A Hajdú-Bihar megyei önkormányzatot a CIB Bank idén nyáron tájékoztatta arról, hogy idén szeptember hónapban rendezie kell a kölcsönt. (A szerződés szerint ha a svájci frank árfolyama meghaladja a kibocsátáskori érték 130 százalékát, a bank automatikusan felszólíthatja az önkormányzatot, hogy vásárolja vissza a kötvényt. Ez történt nyáron)

A Hajdú-Bihar megyei önkormányzat azonban nincs abban az anyagi helyzetben, hogy kifizethessen a péntintézetnek 4,3 milliárd forintot. Az erről szóló napirendi pont tárgyalásán Ménes Andrea, a Fidesz-frakció vezetője, Vámospércs polgármestere a mai közgyűlésen közölte: annak idején a közgyűlés fideszes többsége törvényesen döntött a kötvénykibocsátás mellett, erre kényszerítette az önkormányzatot a szocialista-liberális kormány gazdaságpolitikája, amely szerinte balegyenest adott a megyéknek. Ménes Andrea kijelentette: "rá voltunk kényszerülve, fölvettük a kötvényt és pont". Csige Tamás MSZP-s képviselő, Hajdúdorog polgármestere erre azt mondta: elfogadhatatlan, hogy a Fidesz a milliárdos követelésre mindössze annyit mond, hogy "fölvettük a kötvényt és pont". Hozzáfűzte: ebben az ügyben "lehet balegyensről beszélni, a Fidesz-kormány azonban azóta bevitte a jobbhorgot is".

Tóth József szocialista képviselő, Polgár város polgármestere felszólalásában azt mondta: nem kérdés, hogy 2008-ban szükség volt külső forrás bevonására, de senki sem kényszerítette Hajdú-Bihar megyét, hogy ne forint- vagy euróalapú, hanem svájci frank alapú kötvényt bocsásson ki. Szerinte nem igazságos, hogy a fideszes megyei vezetés döntésének következményeit a magyar lakosságra terhelik.

Bodó Sándor, a közgyűlés fideszes elnöke összegzésképpen elmondta: ebben az ügyben a tárgyalások jelenlegi állása szerint a CIB Banknak jövőre már nem a Hajdú-Bihar megyei önkormányzattal, hanem a magyar kormánnyal kell egyeztetnie. Mint fogalmazott: "a mostani magyar kormány nem annyira bankpárti, ezért nem lennék nyugodt a CIB Bank helyében, ha tárgyalni fog a kormánnyal".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.