Sürgősségi ellátás: az ablakon dobták ki a milliárdokat?

Hiába az uniós pénzek, a széttagolt struktúra miatt nemhogy javult volna, helyenként kimondottan romlott a sürgősségi betegellátás hatékonysága - állítja a Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság.
A társaság elnöke a Világgazdaságnak nyilatkozva azt közölte: a betegutaztatós horrortörténetek hűen tükrözik a tényt, miszerint az országban nem alakult ki egységes sürgősségi ellátó struktúra. Berényi Tamás szerint főleg a közép-magyarországi régióban súlyos a helyzet. Hiába ugyanis a sok kórház, ha alig akad, amelyik folyamatosan fogadná a betegeket.

A társaság már évek óta szorgalmazza, hogy a fővárosban 3-5 sürgősségi centrumot hozzanak létre, amelyekben együtt van jelen az összes szükséges tárgyi és szakmai feltétel. Számításaik szerint 10-25 milliárd forintból létre lehet hozni egy-egy ilyen központot, attól függően, hogy létező intézményt fejlesztenek, vagy teljesen újat hoznak létre.

Berényi szerint az elmúlt években 25 milliárd forint körüli összeg, jórészt uniós támogatás érkezett a sürgősségi ellátásba, de egyelten rendszerszintű fejlesztés sem történt - így voltaképpen kidobott pénzről van szó. Bár a szakma évek óta az "egykapus modellről" beszél, ahol a beteg tudja, hová kell mennie, milyen telefonszámot kell hívnia, ha baj van, még az informatikai rendszerek sincsenek összehangolva. Szeretnék a háziorvosi ügyeletet is integrálni, amelytől az állam szabadulna is, ám az érintett önkormányzatok és az üzemeletető vállalkozói körök maguktól nem fognak lemondani az évi 10-15 milliárd forintnyi költségvetési forrásról.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.