Surányi György: ennyi erővel barakkokat is finanszírozhatna az MNB

A Magyar Nemzeti Bankot nem egy nyereségorientált gazdálkodó szervezetként hozták létre, ennek következtében messze túlnyúlik a feladatain, ha vagyonvédelemmel vagy befektetésekkel kezd el foglalkozni – mondta el az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Surányi György korábbi jegybankelnök. Szavai szerint ennyi erővel tűzoltólaktanyák és katonai barakkok építését is finanszírozhatná.

A szakember szerint a forint leértékelődésével az MNB nyereségét meghaladó nettó vesztesége keletkezett a magyar államnak, ami így már nem sikertörténet.

Surányi elmondta, hogy téves Matolcsyék azon érvelése, miszerint a jegybank alapítványainak százmilliárdos költéseire az intézmény gazdálkodásának nyereségéből futotta. Konkrétan azért, mert az MNB nyereségét vagy veszteségét nem lehet önmagában szemlélni, hiszen az ugyanúgy része az államháztartás egészének, mint a költségvetés és az államadósság.

Mivel ez a nyereség a magyar államháztartás nyeresége – érvel Surányi György –, az csak transzparens módon költhető el, márpedig a jegybank eleve nem tudja így elkölteni, hiszen közben kikerüli az Országgyűlést. Az MNB ugyan autonóm intézmény, ahogyan azt Matolcsy György is hangsúlyozza, és a monetáris politikára vonatkozóan tényleg nem kérhet és nem is kaphat utasítást, ugyanakkor a monetáris politika végrehajtásából eredő eredmény vagy veszteség tekintetében nincs döntési jogosítványa, mert az a nemzetközösséget illeti, aki nem választotta meg őt demokratikus keretek között intézményvezetőnek – írja az ATV.hu.

Surányi arra is kitért, hogy az MNB-ről speciálisan rá szabott törvény rendelkezik, amely konkrétan meghatározza a feladatait, és azok között bizony nem szerepel jelentős állami feladatok átvállalása, vagyonvédelem vagy nyereségorientált gazdálkodó tevékenység.

Az eddig kevésbé átlátható módon kezelt vagyontömeg nagyságrendjét a magyar nemzeti össztermék 0,8 százalékára teszi, ami megítélése szerint nagyjából a pedagógusok vagy az egészségügyben dolgozók éves összes keresetével egyenlő.

Surányi meggyőződése, hogy a nyereség egy nemzeti bank esetében nem lehet elsődleges cél, így semmilyen módon sem minősíti a monetáris politika minőségét.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.