Súlyosbították a sajóbábonyi romák büntetését

Összesen több mint 37 évet kapott másodfokon a gárdistákra támadó kilenc vádlott a Debreceni Ítélőtáblán.

Súlyosbította a Debreceni Ítélőtábla dr. Balla Lajos vezette tanácsa a Miskolci Törvényszék elsőfokú döntését, amelyben a Borsod megyei Sajóbábonyban, 2009. novemberében Jobbik-szimpatizánsokra támadó romákat ítéltek el. 

Az ítélőtábla – egyetértve az első fokon eljáró hatósággal – arra az álláspontra jutott, hogy a garázdaság bűncselekményéhez képest a vádlottak magatartása olyan sajátos elemeket is tartalmazott, amelyek beleillenek a közösség tagja elleni erőszak fogalomkörébe, s jelentősen megzavarták Sajóbábony település köznyugalmát.

A bíróság megállapításai szerint a Jobbik Magyarországért Mozgalom helyi szervezete négy éve Sajóbábonyban lakossági fórumot szervezett, a rendezvényt azonban a nagy számú helyi cigány közösség tagjai provokációnak tartották. Emiatt a helyszíntől nem messze mintegy száz fős „cigány származású férfiakból és nőkből álló” tömeg tüntetett, s hangos kiabálással szidalmazták, fenyegették a rendezvényt biztosító és zömében az Új Magyar Gárda Mozgalomhoz tartozó személyeket. A helyszínre érkező rendőrök a tömeget feloszlatták.

Másnap a rendezvény miatt a helyi romák többeket is felelősségre vontak, megöléssel fenyegettek egy asszonyt a sajóbábonyi élelmiszerboltban, egy kft. telephelyén pedig megfenyegették a tulajdonost, hogy a családját kiirtják, a házára pedig Molotov-koktélt dobnak. A tulajdonos ekkor értesítette Jobbikkal szimpatizáló ismerőseit, s meghívta őket bográcsozni, hogy – a bírósági közlemény szerint – „békés keretek között védjék meg a hozzátartozóikat”. Délután öt gépkocsival meg is érkeztek a meghívottak a település határába, ahol rendőrjárőr igazoltatta őket. Utóbbiak – s ez szintén a bíróság ténymegállapítása – „békés módon viselkedtek, részükről hangos szó, szidalom el nem hangzott”.

Nem sokkal később a bekötőúthoz érkezett a helyi cigány kisebbség hatvan-hetven fős csoportja, baltával, lapáttal, vascsővel, vasvillával felfegyverkezve, s folyamatosan azt kiabálták: „Megdöglötök, büdös, szemét magyarok!” A rendőrjárőr próbálta őket feltartóztatni, de nem sikerült. A tömegből kivált a későbbi vádlottak kilenc fős csoportja, és néhány máig ismeretlen társuk. A Jobbik szimpatizánsok menekülni kezdtek, de volt, aki csak az autójába tudott beülni. A gépkocsit aztán többen körülvették, s vasvillával lapáttal, csövekkel, egyéb eszközökkel támadtak a járműre.

Az első fokon eljáró Miskolci Törvényszék idén májusban ifjabb L. Elemért és nyolc másik vádlottat társ-tettesként elkövetett közösség tagja elleni erőszak, rongálás, lőfegyverrel visszaélés, valamint a közlekedés biztonsága elleni bűntett miatt ítélte el. Az elsőfokú ítélet a kilenc vádlottra 2 év 6 hónap és 4 év közötti szabadságvesztést tartalmazó büntetéseket szabott ki a bíróság, összesen majdnem 30 évet, ezt a Debreceni Ítélőtábla összesen több mint 37 évre emelte, 3 év 6 hónap és 5 év 4 hónap közöttire súlyosította. 

A védők eredetileg enyhítésért vagy felmentésért fellebbeztek, így került az ítélőtáblára az ügy.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.