Sokk a közszolgálatban: tíz százalékkal kevesebb a fizetés, mint tavaly

A tavalyinál több mint tíz százalékkal kevesebb fizetést kaptak egyes pedagógusok januárra, mert késik a bérkompenzáció. Egy kormányrendelet szerint később visszakapják majd a pénzüket, csak addig tudjanak megélni valahogyan.

Sírva fakadt egy pedagógus, amikor a fizetési papírját megkapta február 1-jén. Tavaly emelték tízezer forinttal a bérét, ennek ellenére a decemberinél most még kevesebb is van a borítékban. Tizenháromezerrel, a korábbi száztízezerhez képest. Ez több mint tíz százalék.

Nem járt jobban az az óvónő sem, aki valamivel magasabb fizetéséből tizennyolcezret bukott. A kitalálója szerint „mindenki számára előnyös” egykulcsos adórendszer újabb farigcsálása miatt. Kivezették ugyanis a rendszerből az adójóváírás intézményét, amivel megint csak a kiskeresetűek jártak rosszul.

A kormány persze megígérte, hogy mindenki bérkompenzációt kap, amit a versenyszférában – bár állami támogatást helyeztek kilátásba – vagy megadnak a dolgozóknak, vagy nem. A közszolgálatban foglalkoztatottaknak viszont ez a kompenzáció egy kormányrendelet szerint jár.

Várható volt, hogy az alacsonyabb fizetési fokozatokba sorolt – tehát a bruttó 240 ezer alatt kereső – közszolgák februárban kevesebb pénzt visznek majd haza, és erre az érdekképviselet sokszor fel is hívta a figyelmet – jelentette ki a nol.hu kérdésére Fehér József, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének főtitkára.

Hangsúlyozta: a szakszervezetek kiharcolták ugyan a bérkompenzációt, ám az erről szóló kormányrendelet csak tavaly december 31-én jelent meg a Magyar Közlönyben. Így jó előre figyelmeztettek mindenkit, hogy a februári fizetés sokaknak igen kellemetlen meglepetést okozhat. Fehér sajnálja, hogy igaza lett.

A főtitkárt egyébként nem érte váratlanul, hogy a kompenzációt valószínűleg sokan nem kapták, mert a rendszer elképesztően bonyolult: a munkavállalóktól ennek kiszámításához nyilatkozatot kellett beszerezni, s az adójóváírás kivezetése miatt eltérő mértékű ellentételezés járhat a gyermekeseknek, illetve azoknak is, akiknek a házastársa/élettársa ugyancsak a közszolgálatban dolgozik.

A bérszámfejtés határideje általában a tárgyhó 15. napja, így mindössze két hét állt rendelkezésre ahhoz, hogy a nyilatkozatokat beszerezzék, s azoknak megfelelően számítsák ki a kompenzációt. Fehér nem vitatja, hogy ez az idő igen kevés volt, és ezért az érintettek zöme valószínűleg az új adószabályok szerint kalkulált fizetését kapta – de az ígért ellentételezés nélkül.

Bizonyos azonban – hangsúlyozta a főtitkár –, hogy senki nem járhat rosszul, mert a kormányrendelet szerint a kompenzációt visszamenőleg ki kell fizetni. Azoknak is, akik legkésőbb március 15-ig benyújtják az ehhez szükséges nyilatkozatot.

A szakszervezetek egyébként azt kezdeményezték, hogy a közszolgálatban foglalkoztatott valamennyi dolgozó januárban is kapja meg a tavalyi nettó fizetését, s ha a kormány már mindenáron ragaszkodik egy áttekinthetetlen és nehezen magyarázható csavarokat tartalmazó rendszerhez, számítsák ki utólag, kinek mekkora ellentételezés jár – jelentette ki Fehér József.

Ha ezt elfogadják, senki nem kap kevesebbet, mint tavaly, vagyis: nem kell megelőlegeznie egyetlen forintot sem a költségvetésnek. Az ugyanis sokak számára súlyos gondot jelent, ha akár csak egy-két hónapig is a korábbinál több mint tíz százalékkal kevesebb pénzből kell megélnie – emelte ki a főtitkár. Hiába kapja vissza valaki majd áprilisban egyszerre a havonta elvett 15-20 ezer forintot – fogalmazott –, ha addig nem tud kijönni a kisebb fizetésből.

Sok tanár lényegesen kevesebb fizetést kapott januárban. Kompenzálásig ők hiteleznek az államnak
Dániel Kovalovszky 2005.09.20. Digitális 43. sz. DVD Mikófalvai általános iskola, gyerekek, gyermekek, diákok, tanulók testnevelés, tornaóra vidéki iskola,
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.