Súlyos hibát talált az ombudsman a Klik működésében

Szervezeti és működési szabályzat nélkül dolgozik a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik), ezért Szabó Máté ombudsman a 2700 állami intézmény fenntartását végző szervezet működésének garanciáit tartalmazó alapdokumentum kiadását kéri az emberi erőforrások miniszterétől.

Az ombudsman megállapította: a dokumentum kiadásának határidejét tételesen nem határozza meg ugyan a jogszabály, ám visszásságot okoz a Klik törvényes működését biztosító normák hiánya.

Szabó Máté kitért arra, hogy miközben a törvény szerint a Klik elnöke jogosult az állami iskolák intézkedéseivel szemben benyújtott szülői, tanulói kérelmek és fellebbezések elbírálására, a jelenlegi szabályozás nem tartalmazza a jogorvoslathoz való jog érvényesítésének eljárási garanciáit sem.

Amint a közleményben olvasható, az ombudsmannal a minisztérium illetékes államtitkára azt közölte, hogy számos tényező hátráltatja az SZMSZ megfogalmazását: a Klik az iskolák átvételekor nem rögzítette pontosan az átvett intézmények adatait, és hiányos a tankerületi igazgatók adatszolgáltatása is.

Ennek a többi között az az oka, hogy "a tankerületek infrastrukturális ellátottsága hiányos, nincs számítógép és megfelelő internetes elérhetőség, telefon stb." - tartalmazza a közlemény szerint az államtitkári reagálás.

Szabó Máté javasolta a szülők és a tanulók jogorvoslati jogának rögzítését. Egyben felkérte az emberi erőforrások miniszterét, kezdeményezze az erre vonatkozó jogszabály megalkotását - közölte az ombudsmani hivatal.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.