Súlyos cukorbetegséget okozhat a gyermekkori elhízás

A sok chips és cukros üdítő könnyen vezet már gyermekkorban elhízáshoz, amelynek következménye egyre gyakrabban súlyos cukorbetegség lehet – hívja fel a figyelmet a szakértő.
Egyre több gyermeknél alakul ki a 2-es típusú cukorbetegség, amelynek a legtöbb esetben az elhízás az oka – mondta az InfoRádióban a Semmelweis Egyetem Egyes Számú Gyermekgyógyászati Klinikájának docense. A 2-es típusú diabétesz néhány éve, évtizede gyerekkorban nem létezett. Elterjedésének hátterében egyértelműen a túlsúlyos állapot, az elhízás, a kövérség áll – jelentette ki Körner Anna.

A docens hozzátette: gyerekkorban az 1-es típusú cukorbetegség érinti a diabéteszes populáció 90 százalékát, a maradékon osztoznak a ritkább kórformák, többek között a 2-es típusú diabétesz is. Azt, hogy pontosan hány ilyen gyerek van, nehéz megmondani, mert a diagnózis felállítása cukorterheléssel történik – mondta Körner.

Hozzátette: ehhez az kellene, hogy az összes magas kockázatú gyereket, elsősorban a kövéreket, olyanok, akiknek a családjában előfordul 2-es típusú diabétesz, megterhelnék, akkor lehetne megmondani, pontosan mennyien vannak. Az orvos közlése szerint az európai centrumokban végzett vizsgálatokban szereplő összes kövér gyerek 0,5-2 százaléka lehet érintett.

A betegség felismeréséről Körner Anna azt mondta, az egyik legnagyobb baj, hogy ez az állapot ilyenkor tünetmentes. Ez azonban időzített bomba, ami később bármikor robbanhat. Az 1-es típusú cukorbetegségnek viszont látványos tünetei vannak már gyerekkorban is, míg a 2-es típusú diabétesz hosszú éveken át maradhat felderítetlen, és sokszor csak a szövődményekből következtetnek vissza, hogy erről az állapotról lehet szó – jegyezte meg a docens.

Körner arra hívta fel a figyelmet, hogy a 2-es típusú cukorbetegség megelőzéséhez az elhízást kell megelőzni. Gyerekkorban ez életmód-terápiával történhet. Olyan táplálkozásra van szükség, ami a kalóriabevitel ésszerű korlátozásán alapul, s el kell kerülni a chipsek, cukros üdítők fogyasztását, valamint megfelelő mozgásra is szükség van szükség a szakértő szerint.

A felnőttkorban alkalmazható gyógyszereket eddig gyerekeknek nem adhatták, és csupán egy olyan van, amit szükség esetén lehet alkalmazni – emelte ki Körner Anna. Most ébredtek a gyógyszergyárak és próbálnak különböző felnőtteknek szánt gyógyszereket gyerekekre is adaptálni – fogalmazott –, de ezek a vizsgálatok még kezdeti stádiumban vannak.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.