Sukoró: Az ügyészség nem tud róla, hogy Orbán tudott volna róla

A legfőbb ügyész szerint törvényi akadálya van annak, hogy nem hallgatják ki Orbánt, nem politikai oka.

Az ügyészség nem tervezi Orbán Viktor miniszterelnök és Martonyi János külügyminiszter tanúkihallgatását a Sukoró-ügyben - rögzítette a szocialista Molnár Csaba írásbeli kérdésére válaszolva Polt Péter legfőbb ügyész, hangsúlyozva, hogy ennek törvényi akadálya és nem politikai oka van.

Molnár Csaba a múlt héten tett fel írásbeli választ igénylő kérdést a legfőbb ügyésznek arról, hogy az ügyészség tervezi-e meghallgatni Orbán Viktort és Martonyi Jánost a Sukoró-ügyben, és rákérdezett, van-e politikai oka annak, hogy a miniszterelnök és a külügyminiszter meghallgatása eddig nem történt meg (a teljes dokumentum itt érhető el PDF-ben).

A szocialista politikus - aki a Sukoró-ügyben hivatali visszaéléssel gyanúsított Gyurcsány Ferenc vezette MSZP-s Demokratikus Koalíció Platform alelnöke - kérdését arra alapozta, hogy Orbán és Martonyi korábban találkozott a sukorói kaszinóberuházás egyik "megálmodójával", Ronald Lauder üzletemberrel. Mégis - folytatta Molnár Csaba - eddig csak az előző kormányokban szerepet vállaló politikusokat gyanúsítottak meg, illetve hallgattak ki tanúként a sukorói King,s City-beruházással összefüggésben. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a büntetőeljárási törvény szerint "akinek a bizonyítandó tényről tudomása lehet", kihallgatható.

A parlamenti honlapon elérhető válaszában Polt Péter azt írta: közismert, hogy a Sukoró-ügyben született döntések meghozatalakor sem Orbán Viktor, sem Martonyi János nem töltött be olyan tisztséget, "amely által hivatalos tudomása lehetett volna az eseményekről". Olyan adat sem áll az ügyészség rendelkezésére, amely szerint Orbán Viktornak vagy Martonyi Jánosnak bármilyen információja lenne a történtekről - tette hozzá.
Tanúkihallgatásuk elmaradásának tehát törvényi akadálya és nem politikai oka van. Az eljáró nyomozó főügyészség ezért semmilyen szakmai hibát vagy mulasztást nem követett el - közölte a legfőbb ügyész.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.