Gyurcsány szerint fél a legfőbb ügyész és a mentelmi bizottság elnöke

A mentelmi bizottság elnöke elutasította Gyurcsány Ferenc kérését, hogy bocsássa rendelkezésére azokat a dokumentumokat, amiket az ügyészség küldött a testületnek a Sukoró-ügyben, valamint a zárt bizottsági ülések jegyzőkönyveit. Gyurcsány Ferenc titkársága árulkodónak nevezte, hogy nem merik nyilvánosságra hozni az iratcsomagot, a legfőbb ügyésznek és a mentelmi bizottság elnökének közös takargatnivalója lehet.

Rubovszky György, bizottsági elnök indoklását  a sukoroper.hu oldalon hozták nyilvánosságra. Ebben a kereszténydemokrata politikus azt írta, hogy a dokumentumok nyilvánosságra hozására nem kapott felhatalmazást a legfőbb ügyésztől.

Szavai szerint a vádhatóság kizárólag azért küldte meg azokat a bizottságnak, hogy a testület elkészíthesse határozati javaslatát a mentelmi ügyben. Rubovszky György ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy Gyurcsány Ferenc a bizottság irodájában megtekinthette az ügyészségi iratokat.

A KDNP-s politikus a mentelmi ügyet tárgyaló bizottsági ülések jegyzőkönyveinek kiadását arra hivatkozva utasította el, hogy a házszabály szerint az érintett képviselő a mentelmi jogának felfüggesztéséről szóló döntéshozatalkor nem lehet jelen.

"A zárt ülésről készült jegyzőkönyvet ennek megfelelően nem nyilvánosként kezeljük" - fogalmazott a kormánypárti politikus, megjegyezve, hogy eljárása megfelel a bizottság húszéves gyakorlatának. Mint írta, így látja biztosítottnak, hogy az általa vezetett testület továbbra is külső befolyástól mentesen láthassa el feladatát. Kitért arra is, a volt miniszterelnök nem élt azzal a lehetőséggel, hogy felszólaljon a mentelmi bizottság ülésén.

Gyurcsány Ferenc titkársága az MTI-nek küldött közleményében árulkodónak nevezte, hogy Rubovszky György - szavaik szerint - "nem meri" nyilvánosságra hozni azt az iratcsomagot, amelyet a legfőbb ügyész küldött. "Ez a döntés azt üzeni a közvéleménynek, hogy a legfőbb ügyésznek és a mentelmi bizottság elnökének közös takargatnivalója van: az úgynevezett 'bizonyítékok' nem állják ki a nyilvánosság próbáját, Polt Péter vádjai tarthatatlanok" - áll a Gyurcsány-titkárság közleményében.

Az Országgyűlés - a szakbizottság javaslatára - szeptember 12-én függesztette fel a volt kormányfő mentelmi jogát. A politikus ezt megelőzően, amikor szeptember 1-jén megtekintette az ügyészség által a parlament mentelmi bizottságának megküldött iratokat, azt mondta: a dokumentumok nem igazolják a legfőbb ügyész gyanúját, amely szerint hivatali visszaélést követett el, sőt az ellenkezőjét támasztják alá.

Gyurcsány Ferencet október 3-án hivatali visszaéléssel gyanúsította meg az ügyészség. A vádhatóság álláspontja szerint a volt miniszterelnök a sukorói kaszinóberuházás ügyében azért döntött a telekcseréről, hogy egyoldalú, jogtalan előnyt biztosítson a befektetőknek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.