Stumpf nem becsülné le a szocialistákat

Hiába írná át a kétharmados győzelem birtokában a Fidesz az alkotmányt, az nem működik, ha nincs mögötte új társadalmi megállapodás - állítja Stumpf István. A Századvég Alapítvány elnöke szerint az MSZP-ben kármentesítés folyik, de azért nem becsülné le őket. A Jobbik csak nevén nevezi a problémát, ami "öt százalékot mindig hoz, de fényévekre van a kormányzóképességtől".

A Fidesz győzhet kétharmaddal, de ez óriási felelősség és lehetőség is. Ugyanakkor hiába alakítaná át az alkotmányt, fél év múlva könnyen kiderül, hogy nem működik, ha nincs mögötte új társadalmi megállapodás. A kétharmad csupán eszköze lehet ennek, azt mutathatja meg, hogy világos a felhatalmazás. Olyan mélységű átalakításra lesz szükség, hogy új alku nélkül nem lehet a változásokat sikeresen intézményesíteni - mondja Stumpf István, a Századvéd Alapítvány elnöke, az Orbán-kormány egykori kancelláriaminisztere a Heti Válasznak adott interjúban

Úgy fogalmazott, "mindenki látja, hogy az MSZP-ben kármentés folyik. Mesterházy kiválasztása, a régi emberek listás helyhez juttatása is erre utal. Maguk sem tudják, kik ők, mit gondolnak államról, kapitalizmusról, nem látszik, Gyurcsány jön-e majd vissza, esetleg Szanyi Tiboré lesz a párt..." Hangsúlyozta ugyanakkor, "nem becsülöm le a szocialistákat, hatalmas beágyazottságuk van, jelentős támogatóik az üzleti életben, de ma már ők is inkább a változásban érdekeltek."

A Jobbikról és az általa használt cigánybűnözés-fogalomról azt mondta: nem érti a szociálliberálisok "nagy felhorgadását" emiatt. Gönczöl Katalin kriminológia-könyvében is szerepelt ez a kifejezés, de a Soros György által finanszírozott programok is utaltak arra, hogy a bűnözés szervezőerővé vált a cigányságon belül. A Jobbik csupán nevén nevezte a problémát - persze a Gárda nem megoldás. Emellett arra építenek, hogy a politikai elit a társadalom nagy része előtt lejáratta magát. Ez öt százalékot mindig hoz, jó adag szélsőségességgel keverve többet is, de fényévekre van a kormányképességtől - jelentette ki.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.