Stumpf István vitában Dávid Ibolyával

A magyar miniszterelnök tehetséges kalandor. Kétségtelen érdeme, hogy két-három napon belül összetépte a költségvetési- és adótervét. Orbán, az adócsomag hajtogatásával fáradt öregúrnak látszik mellette. Ennek ellenére a válságot legalább hetven százalékban a jelenlegi kormányon verik el a választók – mondta Tölgyessy Péter politikai elemző szerdán este Röjtökmuzsajon.

Le kell rövidíteni a kormány agóniáját, s az Európai Parlamenti választásokkal együtt ki kell írni az előrehozott választásokat  - mondta Stumpf István, a Századvég Alapítvány elnöke szerdán este Röjtökmuzsajon, a vezérigazgatók találkozójára összehívott fórumon.

Dávid Ibolya, az MDF elnöke - aki a lehallgatási botrány óta először ült nyilvánosan egy asztalnál Stumpf Istvánnal - úgy vélte: segíteni kell a kormányt a válság megoldásában, nincs idő kampányra, új választásokra, mert most tüzet kell oltani. Másnak is össze kellene tépnie azt a kottát, amelyből eddig politizált, nemcsak a miniszterelnöknek, mondta Dávid Ibolya.

Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke azt hangsúlyozta:a kisebbségi kormányzás nem azonos a legitimizációs válsággal. Hiányzik viszont a civil szervezetek hálózata, s túlságosan individualizált a magyar társadalom.

Tölgyessy Péter  azt mondta: a súlyos válsághelyzetben nagy veszélye van az új választásnak, de ha májusban lépett volna a parlament,  már új kormányunk lehetne. Tölgyessy a példa kedvéért fölvetette: megtehetné a Fidesz, hogy kollektív bizalmatlansági indítvánnyal áll elő, s megnevezi miniszterelnök-jelöltjének mondjuk Surányi Györgyöt. Erre az SZDSZ igen nehezen mondana nemet.  Úgy látom azonban, fogalmazott Tölgyessy, hogy Orbán Viktor fél a kormányzás lehetőségétől, „amit teljesen megértek, mert az most maga a halál.”

Kérdésekre válaszolva a politikusok röviden kifejtették, mit várnak a csúcstalálkozótól. Újat gyakorlatilag egyikük sem mondott. Dávid Ibolya megjegyezte: péntek délutánig várna egy tervet, tematikát, melynek alapján a meghívott ötven ember érdemben tárgyalni tud.

Stumpf István szerint a súlyos morális deficittel küszködő kormány ezzel a rosszul definiált találkozóval csak a felelősséget akarja szétteríteni, megosztani.

A 16. alkalommal megrendezett vezérigazgatói találkozón Tölgyessy Péter tartott előadást a kerekasztal-beszélgetés előtt, és a mostani gazdasági, pénzügyi válságon túl arról is beszélt, hogyan miként jutott Magyarország  abba a helyzetbe, melyben polgárháborús logika szerint politizál.   Szerinte az ország és a benne élők  végtelen boldogtalansága teljesíthetetlen ígéretekbe hajszolja a politikusokat, kialakult a fiskális alkoholizmus, elszaladtak az államháztartás kiadásai. A pártok politikai tapasztalataik alapján úgy gondolják, nem igazat kell mondani a választóknak, hanem együtt álmodni velük.

A reformesélyekről szólva az elemző kijelentette:A magyar gazdasági, politikai modellre állandóan jellemző volt a reformciklikusság, de reformokat  mindig csak kényszerhelyzetben  akartak bevezetni. Tölgyessy úgy véli: kényszerhelyzetben a reform elvonással jár, ezért a választók elhárítják maguktól. Úgy viselkednek és  szólalnak meg, mint a gyerek, akit főzelékkel eteti az anyja: finom, de nem kérem.
Addig nem lesz együttműködés az országban, ameddig mindegyik oldal nem fogadja el a másikat demokratának és nemzetinek – hangsúlyozta Tölgyessy.

A világválság kapcsán kijelentette: hazánk a leginkább veszélyeztetett országok között van. Ebben a helyzetben ő egy százalékos növekedés tervezését és igen nagy tartalékok képzését tartja reálisnak.
Ilyen körülmények között a Fidesz adócsökkentési koncepciója komolytalan, mondta az elemző. Kiegészítette azzal: kis adócsökkentésnek nincs hatása, százmilliárdos összeg pedig csak a szociális ágazatban van.
Volt Tölgyessynek még egy érdekes eszmefuttatása: e szerint a válságokat legalább hetven százalékban az éppen aktuális kormányokon verik el a választók. Ha a Fidesz ügyesebb volna, akkor az MSZP-re történelmi vereséget lehetne mérni.

Stumpf István a röjtökmuzsaji konferencián
Stumpf István a röjtökmuzsaji konferencián
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.