„Statáriális állapotokat vezet be a kormány" - írja blogjában Lendvai Ildikó

Gyakorlatilag statáriális állapotokat vezet be a kormány a menekültkérdésben azokkal a törvényjavaslatokkal, amelyeket pénteken nyújtott be az Országgyűlésnek – állítja Lendvai Ildikó szocialista politikus, az emberi jogi bizottság volt tagjaként a közösségi portálon közzé tett bejegyzésében.

Mint írja: A kormány el fogja rendelni az ún."tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet". Módosítják a rendőrségi törvényt. Eddig a rendőr a lakásodba nem léphetett be hatósági engedély vagy önkéntes bebocsátás nélkül. Most bármikor enélkül is rád törheti az ajtót, ha feltételezi, hogy odabent "Magyarország területén jogellenesen tartózkodó személy", vagyis engedély nélküli menekült van.

A rendőrség az elrendelt válsághelyzetben a járványveszélyre hivatkozva bármely területet vagy épületet lezárhat, illetve kiüríttethet. (Gondolom, ez a Köztársaság tér kiürítését készíti elő, baráti ajándékként Kocsis Máténak.) A kormány a menekültüggyel összefüggésben (pl. tábor létesítésére) minden építési és környezetvédelmi előírást és eljárást mellőzhet, önkormányzati tulajdont rekvirálhat.

Aki átlépi a határzár-kerítést, arra kiutasítás és 3 évig terjedő börtön vár. Utóbbit fel lehet függeszteni, (annyi hely nincs), de ha még egyszer megpróbál visszajönni, le kell ülnie. Ha mindezt "tömegzavargás" keretében, vagyis csoportban követik el, hiába nem rongálnak meg semmit, a börtön 1-5 év. Aki magyar állampolgár ehhez segítséget nyújt, (nem pénzért, tehát nem embercsempészként) szintén 1-5 évet kaphat. (Ha pénzért teszi ugyanezt, 2-8 év lehet a büntetési tétel.) Ha közben az a rohadt, kegytárgyként kezelt kerítés megrongálódik, a büntetés a migránsnak 1-5 év, segítőnek 2-8 év (!).(Kár, hogy nincs halálbüntetés.. Egyelőre.)

Aki legálisan, a hivatalos határátlépő állomásokon jelentkezik menekültként, az se jár sokkal jobban. Számukra a határon olyan tranzitzónát létesítenek, ahonnan nem jöhetnek ki. Onnan kell beadniuk egy kérelmet, ami még nem a menekültstátus elnyerésére vonatkozik, csak arra, hogy egyáltalán nekivághatnak-e a folyamatnak. Ez az "elfogadhatósági" kérelem, amit lehetőleg azonnal, de legkésőbb 8 napon belül elbírálnak. Ennyi idő alatt tolmácsot is alig lehet szerezni, de minek is - tömegesen "elfogadhatatlannak" ítélik majd, hiszen Szerbiát "biztonságos országnak" nyilvánítottuk, onnan nem lehet menekülni. Ha ez történik, akkor van mód felülvizsgálati kérelemre a bírósághoz, de a bíróság sem engedhet be senkit, csak új eljárásra kötelezheti a menekültügyi hatóságot. „A bíróság a helyszínen, a határnál hallgatja meg a kérelmezőt, de ezt - ez a kedvencem!- telefonon is megteheti. A döntésről a kérelmező úgy értesül, hogy azt 15 napig kifüggesztik a tranzit zónában.”

Nyilván magyarul, ahogy eddig is magyar útbaigazító papírokat kaptak.

És hogy a Fidesz-frakció se maradjon ki az örömből, közülük a jobbak beadhattak egy határozati javaslatot "Üzenet az Európai Unió vezetőinek" címmel: " A kialakult helyzetért az EU-t terheli a felelősség... Nem engedhetjük meg, hogy illegális bevándorlók veszélyeztessék a magyar emberek munkahelyét... Felszólítjuk az EU vezetőit, hogy térjenek vissza a józan ész útjára."

Megjegyeztem az aláírók nevét - írja a politikus, aki a bejegyzését ezzel zárja: „Nem fogom, nem is tudom elfelejteni. Többek között Rogán Antal, Harrach Péter, dr. Gulyás Gregely, Tuzson Bence, Németh Szilárd... „Ki vagyok iratkozva belőlük”.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.