Ungvárynak adtak igazat Strasbourgban

Ungváry Krisztiánnak és az ÉS hetilap kiadójának adott igazat a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága, amely szerint sérült az Európai Emberi Jogok Egyezményének szabad véleménynyilvánításról szóló cikke a magyar bíróságok ítélete nyomán.

A kérelmező, azaz Ungváryék azzal érveltek ugyanis, hogy sérült a szabad véleménynyilvánítás joga, amikor a magyar bíróságok rágalmazási ügyekben ítélték el őket a történész egyik cikke miatt. A döntés még nem jogerős, hiszen a Kamara ítélete ellen 3 hónapon belül a Nagykamarához fordulhat bármelyik fél. A Nagykamara a fellebbezett ügyekben másodfokon dönt. Ha nincs fellebbezés a három hónap alatt, jogerőre emelkedik az ítélet. 

Az ügy Ungváry azon ÉS-ben megjelent cikkével kezdődött, melyben a történész kifejtette, hogy hogy Kiss László alkotmánybíró a pártállam idején a pécsi egyetemen az állambiztonságnak dolgozott. Ezt a kijelentést aztán Ungváry több más nyilatkozatban is megerősítette. Kiss sikeresen perelte be Ungváryt és az ÉS-t rágalmazásért, ezt 2009 februárjában meg is állapította a magyar bíróság, amit 2010-ben a Legfelsőbb Bíróság megerősített.

Az ítélet kétmillió forint fizetésére kötelezte Ungváryt és az ÉS kiadóját, a történésznek még egymillió forintot kellett kifizetnie. Ungváry ekkor fordult a strasbourgi bírósághoz. Akkor közölte: nem nyugszik bele, hogy a bíróság tudományos kérdésekben döntsön, és figyelmeztetett, hogy ellehetetleníti a történetkutatást. Annak idején a Facebookon sikeres gyűjtés is indult a történész és a lap érdekében.

A strasbourgi bíróság most lényegében épp ezeknek az összegeknek a visszafizetésére kötelezte a magyar államot. 7000 eurót ítélt meg Ungváry Krisztiánnak, az Irodalom Kft.-nek pedig minden, a hazai döntés végrehajtása során felmerülő költséget. Nem vagyoni kár címen további 3000 eurót ítélt meg a bíróság az ÉS kiadójának, és 1800 eurót mindkét kérelmezőnek a perköltségek fedezésére.

Ungváry Krisztián korábban úgy nyilatkozott, ha Strasbourgban nyer, a pénzt hasonló helyzetbe kerülő történészeknek ajánlja fel, vagy visszafizeti belőle az adományokat.

Ungváry Krisztián szerint a magyar történészek eddig nem különösebben foglalkoztak a háborús atrocitások feltárásával
Ungváry Krisztián szerint a magyar történészek eddig nem különösebben foglalkoztak a háborús atrocitások feltárásával
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.