Stadionbiztonság: tűzijáték legálisan?

Tűzijátékkal és görögtüzekkel is ünnepelhetnek majd a klubok a hazai labdarúgó-mérkőzéseken.

A jövőben tűzijátékokkal, görögtüzekkel is ünnepelhetik magukat és csapatukat a futballklubok, feltéve, hogy a pirotechnikai eszközök kezelésére (szaknyelven: elműködtetésére) szakképzett, engedéllyel rendelkező pirotechnikusokat alkalmaznak. Ez a lehetőség azonban a jövőben is csak a hazai bajnoki és kupamérkőzésekre érvényes. A nemzetközi kupában induló csapatok és a válogatott mérkőzésein továbbra is a nemzetközi futballszervezetek mindennemű pirotechnikai eszköz alkalmazását tiltó-büntető rendelkezései az irányadóak.

A Magyar Labdarúgó Szövetség egy nevének mellőzését kérő munkatársa szerint az ötlet nem az övék, és nem is biztos, hogy egyöntetű támogatást élvez. Tény ugyanakkor, hogy az új (értsd: biztonságossá tett) stadionokban egy efféle látványosság is hozzájárulhat a közönség szórakoztatásához. Az újakban ugyanis garantált, hogy a tűzijáték-használat lehetőségével a közönség soraiból senki nem él vissza.

Az új biztonsági előírások értelmében – miként arról lapunk is beszámolt – júliustól Magyarországon is névre szóló jegyeket állítanak majd ki a labdarúgó-mérkőzésekre.

Fokozatosan modernizálják a stadionok beléptető, biztonsági és kamerarendszereit, így mindenkit azonosítani tudnak a rendezők, aki az adott mérkőzésre jegyet vett. Emiatt – a Belügyminisztérium illetékeseinek várakozása szerint – megszűnik majd az a gyakorlat is, amikor a csapatokhoz tartozó belső emberek a csapat buszán, vagy éppen a felszerelés közé rejtve csempészték be a legkülönbözőbb pirotechnikai eszközöket (néhány esetben ilyen bebizonyosodott, többnyire azonban csak a gyanú szintjén vetődött fel).

Egy rendőrségi illetékes szerint, ha a rendezőkkel közösen már képesek lesznek azonosítani a garázdákat, akkor semmi értelme nem lesz becsempészni a tűzijátékokat és görögtüzeket, hiszen a biztos lebukás kockázata nélkül senki nem használhatja fel azokat. Aki mégis megteszi, nem kevesebbet kockáztat, mint, hogy kitiltják a stadionból, végső esetben több évre és az ország összes stadionjából.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.