Spaller Endre ülhet Csallóközi székébe

Várhatóan Spaller Endre, a Fidesz-KDNP képviselője ül a kormányzati tisztségviselői poszt betöltése miatt mandátumáról lemondott Csallóközi Zoltán helyére a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésén. Ez azt jelenti, hogy az új képviselőnek ez lesz az első, és egyben utolsó ülése ebben az önkormányzati ciklusban, ám jogorvoslat esetén lehet, hogy nem is ülhet be a fővárosi képviselők közé.

A Fővárosi Választási Bizottság múlt csütörtökön döntött a megüresedett mandátum betöltéséről. Csallóközi Zoltán ugyanis július 20-i hatállyal lemondott a Fidesz-KDNP fővárosi listáján szerzett mandátumáról. A választási eljárási törvény szerint ha a listáról megválasztott képviselő "kiesik", akkor a jelölőszervezet 30 napon belül jelentheti be az új jelöltet az illetékes választási bizottsághoz.
A jelölőszervezet azonban ezt elmulasztotta, így az FVB a listán következőnek, Spaller Endrének rendelte kiadni a mandátumot. A mandátumot az FVB a határozat jogerőre emelkedésekor adja ki a képviselőnek.
Egy magánszemély azonban fellebbezést nyújtott be az FVB döntése ellen, amelyet hétfőn tárgyalt az Országos Választási Bizottság.
Az OVB hétfői, lényegében az FVB döntését helyben hagyó határozata ellen két nap jogorvoslati idő áll rendelkezésre. Ha ez úgy telik el, hogy nem ad be senki bírósági felülvizsgálati kérelmet, akkor - amennyiben szerdán még ülésezik az FVB és ki tudják adni a mandátumot - akkor a képviselő egy ülésre beülhet a közgyűlésbe. Amennyiben azonban valaki felülvizsgálati kérelemmel fordul a Legfelsőbb Bírósághoz, úgy biztosra vehető, hogy a képviselő csütörtökig nem tudja átvenni a mandátumát, így nem is tehet esküt a közgyűlés csütörtöki ülésén.
A Fővárosi Közgyűlés az októberi önkormányzati választás előtt csütörtökön és pénteken tartja utolsó, kétnapos ülését. Spaller Endre lehet az első olyan képviselő, aki úgy kapott mandátumot, hogy egyetlen testületi ülésen sem kellett "munkát végeznie".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.