Sötétedés után egyre több migráns érkezik

Késő délutánra teljesen megváltozott a helyzet a röszkei 1-es gyűjtőponton: rohamrendőrök hada állt sorfalat a legelőn várakozó migránsok előtt.

Azért riasztották őket, mert a bevándorlók kővel dobáltak meg egy menetrend szerinti autóbuszt, amelynek betört a szélvédője. A busz nem tudott elmenni, mert a migránsok az úton ültek – ugyanúgy, mint korábban, amikor nem akartak kimenni a szabadkai vonat elől, és azt is megdobálták. Akkor a MÁV leállította az egyébként csekély forgalmú nemzetközi járatot.

Az ideges hangulat amiatt alakult ki, hogy délutánra  viszonylag sok migráns gyűlt össze a kijelölt helyen, ám sokáig nem jött értük autóbusz. A dobálás miatt a rendőrök kezdték el szervezni a felszállást – a nőket és a nagyon kicsi gyerekeket szerették volna előre venni. Ám a kisgyerekeknek volt nagyobb testvérük és édesapjuk is, a családtagok nem akartak egymástól elszakadni, de azt sem lehetett tudni, hogy mindenki igazat mond-e. És akkor még ott volt egy csoport, főleg afgánokból álló fiatal férfi, akiknek se feleségük, se gyerekük, így nekik folyton azt mondták, hogy menjenek hátrébb.

A hangárnál nem volt nagy tömeg, nagyon sok a rendőrség által szerződtetett busz várta, hogy elszállítson valakiket. A rengeteg rendőr megjelenésére megritkultak az embercsempészek. Amint kezdett besötétedni, egyre nagyobb csoportokban kezdtek jönni Horgos felől, a vasúti sínek között a migránsok. Sokan még a szerb oldalon várakoztak, mert el akarták kerülni, hogy Magyarországon regisztrálják őket.

Beszéltünk egy szíriai csoporttal, ők Svédországba szerettek volna eljutni, és a már előttük járóktól úgy tudták, ott kizárólag olyanok kapnak menedékjogot, akik más országban még nem kértek. Nincsenek egyedül ezzel a kívánságukkal. Azért jönnek többen éjjel, mint nappal, mert sokan megpróbálják elkerülni, hogy a rendőrök karjaiba fussanak. Igyekeznek eljutni az autópálya közelébe, ahol, ha szerencséjük van, összegyűjtik őket az embercsempészek, és – szintén kell hozzá szerencse – magyar regisztráció nélkül, élve eljutnak Ausztriába.

A kettes számú tábor nem lett kész szombat estéig. A hírek szerint ezer embernek jut ott hely – ha továbbra is napi 2-3 ezer migráns lép be az országba, akkor szeptember 15-étől naponta két-három ilyen tábort kellene felépíteni, hogy ott őrizzék a menedékjogot kérőket, még akkor is, ha 8 napon belül el kell bírálni a kérelmüket.
Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.