SOS Hungary - szolidáris a magyar újságírókkal az európai ernyőszervezet

"Szép pr-eseménynek" minősítette a magyar közmédia tulajdonosi alapjának illetékeseivel folytatott budapesti megbeszélésüket az Európai Újságírók Szövetségének delegációja.

Az European Federation of Journalists (EFJ) küldöttsége a magyar médiatörvényről és a közmédia átalakításáról tájékozódott Budapesten; a Benczúr Hotelben tartott sajtótájékoztatójuk szerint ugyanis különös aggodalommal figyelik a hazai eseményeket. A többek között brit, francia, görög, német, osztrák és török újságírókból álló küldöttség újságíróknál, közmédiás szakszervezeteknél és az Alapnál tájékozódott a média helyzetéről. Megállapításuk szerint, bár Európa-szerte veszélyben látják a média sokszínűségét, Magyarországot különleges esetnek tartják. Roberto Natale, az EFJ (a nemzetközi újságíró szervezet európai tagozata) egyik vezetője szerint a céljuk, hogy megállítsák a rossz példák terjedését Európában, vagy ahogy John Barsby, a küldöttség vezetője fogalmazott: a szörnyű médiatörvények ellen küzdenek.

Rossz példák gyűjteménye

- A BBC-t a világ legjobbjai között emlegetik, és náluk is vannak leépítések. Ehhez képes a magyar közmédia közönségaránya csak 12 százalékos, mégis elbocsátják az állomány egyharmadát - mondta Marc Gruber, az EFJ társ igazgatója, aki szerint az Alappal folytatott megbeszélésük inkább pr-esemény volt, nem győzték meg egymást a felek, ezért (bár az Alap ezt kívánta elérni) nem született közös nyilatkozat sem. Arra a felvetésünkre, miszerint a médiatörvényt védők rendre azzal érvelnek, nincs olyan szabálya, ami ne fordulna elő más EU-tagállamokban, Gruber azt felelte: a magyar médiatörvény egyes elemei valóban fellelhetőek más országok médiaszabályozásában, de "a magyar médiatörvény a rossz példák gyűjteménye".

SOS Hungary

Az EFJ állásfoglalásban összegezte budapesti tapasztalatait. Eszerint a hatóságoknak, ahelyett, hogy forrásokat vonnának ki a közmédiából és tisztázatlan magyar értékeket próbálnának védelmezni intézkedéseikkel, felelősségük abban áll, hogy garantálják a minőségi újságírás, mint közjó védelmét. Felhívják az újságírókat és civil közösségeket Európa-szerte, hogy támogassák a magyar kollégák erőfeszítéseit az SOS Hungary című petíció aláírásával, amit a közelmúltban indított az osztrák újságíró-szakszervezet, a GPA. 

Le kell menni bulvárba?

Mivel közös nyilatkozatt nem született, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap is külön közleményben emlékezett meg a találkozóról. Cserháti Ágnes szóvivő írása szerint az MTVA vezetése bemutatta a delegációnak a magyar közmédia megújításának céljait, eddigi eredményeit és jövőbeni lépéseit. Megerősítették, hogy "a kereskedelmi médiumoknak a nézőket/hallgatókat puszta kereskedelmi célcsoportnak tekintő szemlélettel történő versenybe szállás elodázhatatlan". Európában és a világban ezekben a hónapokban a média szerepe átértékelődik, a közmédiumok erősödése és integrálódása sok országban tetten érhető. Ebbe a folyamatba illeszkedik a magyar közmédia átalakítása is - írta Cserháti Ágnes.

Egy kapcsolat kezdete

Az MTVA örömmel veszi, tette hozzá, ha az európai és a hazai újságíró-szervezetek figyelemmel kísérik a magyar közmédia megújítását, és a továbbiakban is elkötelezett abban, hogy a közmédia szakszervezeteit bevonja a megújítás folyamatába. Egyúttal azt kérték az EFJ-től, hogy "a jövőben is segítse érdemi, szakmai javaslataival magyar tagszervezeteinek munkáját, mert ez a közmédia megújítását is támogatni fogja". A felek megállapodtak abban, hogy - szükség szerint - a jövőben személyesen is tartják a kapcsolatot - zárul a közlemény.

Erős mondatok a magyar médiáról

"Furcsa, hogy az egyetlen ember, aki szerint minden rendben van a magyar médiatörvénnyel, az a miniszterelnök" - John Barsby, Nagy-Britannia.

"Meg kell akadályozni, hogy rossz példák terjedjenek el Európában. Olaszország is azon országok egyike, amely nem lehet modell Európa számára" - Roberto Natale, Olaszország.

"A magyar médiatörvény speciális esetnek számít egész Európában, sehol nem létezik akkor hatalmú testület, mint a magyar médiahatóság" - Gerhard Moser, Ausztria.

"Mintha a francia médiahatóság vezetőivel ültem volna, olyan volt az Alap tisztviselőivel folytatott megbeszélés. Minden csodálatos, nincs semmi probléma" - Jean-Francois Tealdi, Franciaország.

"Mindannyiunknak vannak történetei a közmédia befolyásolásáról. Spanyolországban ma már jobb a helyzet, de nekünk is minden nap meg kell küzdenünk a politikusok inváziója ellen" - Paco Audije, Spanyolország.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.