'Maga szerint ez vicces?' - sorszámot húztak aktivisták a NAV-nál

Vágó Gábor szerdán negyven társával bement a Nemzeti Adó- és Vámhivatal budapesti, Dob utcai kirendeltségére. A csoport minden tagja sorszámot húzott, majd amikor sorra kerültek, azt kérdezték az ügyfélszolgálaton, hogy lemondott-e már Vida Ildikó.

Vágó Gábor, az LMP egykori országgyűlési képviselője most adózó állampolgárként szánta rá magát az akcióra. A molinóra, amit bevittek a hivatalba, a biztonság kedvéért föl is írták az elnök asszony sorsára vonatkozó kérdést. Pontosan jelölték a kérdezőket is: „Mi vagyunk az adófizetők."

A flashmobot a Facebookon hirdette meg a Lemondott-e már Vida Ildikó? elnevezésű csoport. Az USA-ból kitiltott NAV-elnököt egy ezermilliárd forintos bankjegyre applikálták, a követőket és a szimpatizánsokat arra bátorították, hogy ha személyesen nem tudják föltenni a kérdéseket, tegyék ugyanezt telefonon.

A kiemelt adó- és vám-főigazgatóság épületében jó sokat kellett várni, eléggé lassan haladt az ügyintézés. Akik folyó ügyeiket intézték, szóvá tették, hogy talán lehetne más formáját is választani a tiltakozásnak, de veszekedés nem alakult ki, csak akkor, amikor a fotósok a sorra kerülő aktivisták háta mögé lopózva kezdtek fényképeket készíteni.

Amikor az első kérdező állampolgár sorra került, azt a választ kapta, hogy forduljon a sajtóosztályhoz. Többen megkérdezték azt is, hogy vizsgálhatja-e a NAV a magyar adózókat addig, amíg a NAV-ot nem világították át. Az ügyintézők udvariasak voltak, a biztonsági őrök pedig a kezdeti riadalom után lenyugodtak, és tűrték, hogy a tiltakozók beszélgessenek a rendes ügyfelekkel.

Vágó Gábor állampolgár kényelmesen üldögélt a leghátsó széksorban, ám amikor szólították, rámozdultak a fotósok, akiket újfent az „oszlop mögé" parancsoltak. – Lemondott-e már Vida Ildikó? – tette föl az akció legismertebb figurája a kérdést, mire az ügyintéző őt is a sajtóosztályhoz irányította. Vágó az épületből távozóban elmondta, ez erősen hasonlatos ahhoz, amikor a kamerák elől menekülő Fidesz-képviselők a parlamentben a Fidesz sajtóosztályához irányítják a kérdező újságírókat.

– Azt is megkérdeztem – mondta Vágó Gábor –, hogy vizsgálhatom-e a saját adóbevallásomat úgy, mint ahogyan Vida Ildikó arcátlanul vizsgálhatja a NAV-ban azt az ügyet, amiben ő is érintett. Azt a választ kaptam, hogy ha kedvem tartja, nyugodtan beadhatok önellenőrzést. A lemondásra vonatkozóan nem tudtak válaszolni, és ugyanúgy a sajtóosztályra irányítottak Somos Katalin ellenőrzési főigazgatóval kapcsolatban is. Az akciót azért tartottuk, hogy figyelmeztessünk a közösségi érdeksérelemre, és hogy a kormány nem söpörheti ezt az ügyet a szőnyeg alá.

Nyíregyházán is akcióztak a csoport tagjai. Amikor egyikük szintén föltette az elnök lemondására vonatkozó kérdést, az ügyintéző visszakérdezett: „Maga szerint ez vicces?" Mire az állampolgár visszakérdezett: „Mit gondol, az nem vicces, amit maguk csinálnak?"

Az akciókat addig folytatják, amíg Vida Ildikó le nem mond. De azt nem tervezik, hogy mindennap a NAV-ba látogassanak.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.