Diákválasztás sorsolással

Felesleges visszatartani az iskolaérett gyerekeket az óvodában.

A gyermeket visszatartani az óvodába csak a szülő kifejezett kérésére lehet. Nem tesz jó a gyermeknek, ha 8 éves koráig óvodában marad, mert bebeszélik a szülőnek, hogy gyermeke nem iskolaérett - figyelmeztet a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete.

A szülő március 1-je és április 30-a között köteles beíratni tanköteles gyermekét a lakóhelye szerint illetékes vagy a választott iskola első évfolyamára az adott településen, illetve iskolában megadott napok valamelyikén. 

A Magyar Köztársaságban 6 éves korától minden gyermek tanköteles. Az általános iskola köteles felvenni azt a tanköteles tanulót, akinek lakóhelye, ennek hiányában tartózkodási helye a körzetében található. Az általános gyakorlat szerint automatikusan felveszik azt a jelentkezőt is, akinek a testvére már az adott intézménybe jár.

Ha az általános iskola a további felvételi kérelmeket helyhiány miatt nem tudja teljesíteni, az érintett csoportba tartozók között sorsolás útján dönt a jelentkezők között. A sorsolásnál előnyben kell részesíteni azokat a jelentkezőket, akiknek a lakóhelye, ennek hiányában tartózkodási helye azon a településen (kerületben) van, ahol az iskola székhelye található.

Ha az általános iskola a felvételi kötelezettsége teljesítése után további felvételi kérelmeket is teljesíteni tud, köteles először a halmozottan hátrányos helyzetű- és a sajátos nevelési igényű tanulók kérelmét teljesíteni.

Beiratkozással a szülő elfogadja a választott általános iskola tantervét, házi rendjét, ezért a jelentkezés előtt tanácsos elolvasni az iskola belső szabályzatait (pedagógiai program, működési szabályzat, házirend, osztályzás rendje, stb.) De nem ajánlható az olyan iskola, ahol a gyermekeknek karácsonyig meg kell tanulni írni, olvasni, de olyan sem ahol nem tanítják meg őket írni-olvasni az évvégére sem.

Ha az iskola azzal az ígérettel csalogatta magához a szülőket, hogy a választott tanító elsőtől a negyedik évfolyamig fogja tanítani az adott osztályt, akkor az ígéretet írásba kell foglalni.

Az önkormányzati által fenntartott általános iskola ingyenes, ezért a beiratkozásnál semmilyen befizetést, - pl. beiratkozási díjat vagy alapítványi befizetést - nem kérhetnek.

Az általános iskola csak olyan felszerelések megvásárlását kérheti a szülőktől, amely nélkülözhetetlen a pedagógusok általa az első félévben tartott tanórai foglalkozáson való részvételhez, illetve a tanított tananyag elsajátításához (pl. 12 darabos színes ceruza készlet nem szükséges).

Az iskolába felvett tanulók osztályba vagy csoportba való beosztásáról - a pedagógus szakmai munkaközösség, annak hiányában a nevelőtestület véleményének kikérésével - az igazgató dönt.

Nem tagadható meg az első-negyedik évfolyamra járó tanuló napközis foglalkozásra, iskolaotthonos osztályba való felvétele, ha eredményes felkészülése azt szükségessé teszi.

Szabálytalanság esetén az Oktatási Hivatalhoz lehet fordulni jogorvoslatért az egyenlő bánásmód követelményének megsértése miatt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.