Sorozatgyilkosság: már kétszer öltek a kislétai fegyverekkel

A Kislétán használt fegyvert már két másik, cigányok ellen elkövetett merényletkor is használták. A rendőrfőkapitány bejelentése nyilvánvalóvá teszi, hogy sorozatgyilkosok a tettesek. A rendőrség elemzi a cigányok által elkövetett bűncselekményeket is. Hátha megtalálják valamelyik "áldozatban" azt, aki bosszúból ölni képes.

A Kislétán használt fegyvert az elkövetők már korábban is használták - mondta Bencze József országos rendőrfőkapitány, aki megbeszélést folytatott roma vezetőkkel és tájékoztatta őket a romák elleni bűncselekmény-sorozatról. A főkapitány elmondta: az elsődleges fegyverszakértői vélemény szerint a a Kislétán használt egyik lövedék olyan puskából származik, amelyet másik két helyszínen is használtak.

Nem nevezte meg, melyek voltak ezek a helyszínek.

Bencze József közölte: a nyomozás során 1300 olyan ügyet is megvizsgálnak, amelyben korábban romák követtek el bűncselekményt, a rendőrség ezekben az ügyekben a „bosszúvonalat" ellenőrzi. A nyomozást végző Nemzeti Nyomozó Iroda szerint indokolt megvizsgálni, hogy a sértettekben van-e olyan bosszúvágy, amely ilyen bűncselekmény-sorozatot elindíthatna.

A főkapitány hangsúlyozta: a rendőrség nem tartja nyilván, hogy ki roma és ki nem roma, de ez kiderül a büntetőügy anyagából. Emellett számos más vonalat is vizsgálnak.

Az üggyel eddig egy százfős nyomozócsoport foglalkozott, ezt most kiegészítették egy húszfős, profi életvédelmis nyomozóból álló csoporttal.

A főkapitány közölte: elemzik a kilenc bűncselekmény helyszínének és időpontjának közelében keletkezett több mint négymillió adatot, valamint az elkövetési helyszínek közelében lévő autópályák felvételeit. Emellett 160 ezer olyan rendőri ellenőrzés adatait is elemzik, amelyek a bűncselekmények előtti és utáni héten keletkeztek.

Az ügyek leírását megküldték az Europolnak és az Interpolnak, hogy ha tudnak hasonló ügyekről, tájékoztassák a magyar rendőrséget.

Az FBI-os nyomozókkal folyamatos a kapcsolat, a kislétai ügy adatait is kijuttatják nekik. Mint mondta, az ügynököknek „sem nyomozástaktikai, sem nyomozásmetodikai" kifogásuk nem volt a Nemzeti Nyomozó Iroda munkájával kapcsolatban. Elsősorban szakmai konzultációt folytattak a magyar rendőrökkel, a profilalkotás vonatkozásában.

A Nemzeti Nyomozó Iroda szerdán közölte: három napot töltött Budapesten az Amerikai Egyesült Államok Szövetségi Nyomozó Irodájának (FBI) két munkatársa, hogy segítse a magyar rendőrök munkáját a romák elleni támadások ügyében.

A magyar rendőrség a szomszédos országok nyomozóhatóságait is megkereste az ügyben.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.