Sopron: a mélygarázst az önkormányzatnak ítélték

A soproni Petőfi tér közterület, ezért az alatta mások által épített mélygarázs is az önkormányzaté – ez következik a Legfelsőbb Bíróság ítéletéből, amely felülbírálja a Győri Ítélőtábla korábbi határozatát.

Már a tavalyi év elején csaknem teljesen elkészült Sopron első mélygarázsa az SPT Kft. beruházásában a Petőfi téren. Használatbavételi engedélyt viszont nem kapott a várostól. A jelenlegi, Fidesz által irányított önkormányzat álláspontja szerint ugyanis az előző városvezetés és a beruházó cég megállapodása a mélygarázs-építésre törvénytelen volt. Az érv: a beruházó társaság a kivitelezés idejére földhasználati jogot kapott a Petőfi térre. Ebből pedig elővásárlási jog keletkezik, tehát a beruházók akár meg is vásárolhatnák a soproni teret.

A város önkormányzata pert kezdeményezett azért, hogy az elkészült mélygarázst a beruházó saját tulajdonaként, önálló helyrajzi számon ne jegyeztethesse be az ingatlan-nyilvántartásba. A soproniak kérelmét azonban másodfokon a Győri Ítélőtábla is elutasította, ezért a Legfelsőbb Bírósághoz fordultak jogorvoslatért. Az LB döntése szerint a tulajdonjog nemcsak a föld felszínére, hanem a föld mélyére és a felszín feletti térre is kiterjed, így a létesítmény tulajdonjoga a földtulajdonost illeti meg. A testület semmisnek nyilvánította a mélygarázs építéséről az előző önkormányzat és a beruházó társaság által kötött szerződést. Ez a megállapodás ugyanis osztott tulajdont eredményezne, az épület önálló ingatlanként a beruházó tulajdonába kerülne, az adott térre pedig használati jogot szerezne.

Fodor Tamás soproni polgármester szerint bebizonyosodott: az előző önkormányzat a város számára kedvezőtlen szerződést kötött. Az LB döntése – amely után jó esély van arra, hogy a garázst mielőbb át tudják adni az autósoknak – nemcsak soproni szempontból érdekes: érintheti a hasonló jogi konstrukcióban máshol épült vagy épülő mélygarázsok sorsát is.

Kalmár István, az előző önkormányzat alpolgármestere, az MSZP soproni szervezetének elnökhelyettese azt mondta: a városnak nem volt pénze a mélygarázs megépítésére, ezért választotta az ország más részén már kipróbált jogi konstrukciót. Hangsúlyozta: Sopronnak a mai napig nem került pénzébe a beruházás.

A garázs az ítélet értelmében tehát a város tulajdona, de természetesen a beruházóval meg kell egyeznie az eddig elkészült építmény áráról. Az eredeti beruházó SPT. Kft.-t időközben megvásárolta a programot finanszírozó Sopron Bank, az önkormányzat tehát velük egyezkedik majd.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.