Sólyom nem vitáztatja a kormányfőjelölteket

A Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) főosztályvezetője szerint a különböző kampányeseményeken történő részvétel a politikai versenyben résztvevők szabad döntése, az államfő jogállása nem teszi lehetővé, hogy kampányrendezvények megtartására tegyen javaslatot.

Kumin Ferenc a KEH honlapjára kedden felkerült, Dávid Ibolya MDF-elnöknek írott válaszlevelében hangsúlyozta: a köztársasági elnök a kampány során csak akkor avatkozik be, ha a versengő pártok magatartása veszélyezteti az államszervezet demokratikus működését. Hozzátette: az államfő alkotmányos jogállása nem teszi lehetővé, hogy javaslatot tegyen a pártok számára kampányrendezvények, például nyilvános politikai viták megtartására.

Kumin Ferenc szerint a különböző kampányeseményeken történő részvétel a politikai versenyben résztvevők szabad döntése, a választási küzdelemnek pedig a jogszabályok és a jó erkölcs szabnak határt. A nyilvánosság előtt kerül mérlegre, hogy az egyes szereplők mit nyilatkoznak, milyen szövetségi döntéseket hoznak, milyen eseményen vesznek részt, és mitől tartják távol magukat - közölte a főosztályvezető, aki szerint Sólyom László bízik abban, hogy a választók felelősen döntenek az összes ilyen üzenet alapján.

Dávid Ibolya, az MDF elnöke kedden levélben fordult Sólyom László köztársasági elnökhöz a nyílt miniszterelnök-jelölti vita szokásának megvédése érdekében. Azt kérte az államfőtől, kezdeményezze az országos listát állító pártok miniszterelnök-jelöltjeinek vitáját és tegyen javaslatot egy időpontra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.