Sólyom Lászlót kérték, de ő nem áll a paksi tiltakozók oldalára

Hivatali ideje alatt megalakította a zöld államfők fórumát, maga is egy civil kezdeményezésre került az állam élére, Sólyom László most mégsem kér Paks kapcsán az üzletet ellenző pártsemleges politikai akcióból. A Magyar Narancs internetes kiadása szerint zöldszervezetek vezetői próbálták meggyőzni ügyüknek a volt elnököt, de ő nem vállalt vezető szerepet a környezetvédelmi kérdésben.

Több zöldszervezet szakértője kereste fel a napokban a volt államfőt, de Sólyom elhárította a közös állásfoglalást a paksi bővítés ellen – olvasható a narancs.hu oldalán. A hetilap szerkesztőségének értesülését a volt államfő titkársága nem cáfolta.

Sólyom László a hét végi Ökopolisz-konferencián
Sólyom László a hét végi Ökopolisz-konferencián

A lap információja szerint még a hét elején több civil szervezet vezetője és szakértője felkereste Sólyom Lászlót, hogy a parlamenti ratifikációra váró magyar-orosz atomüzlettel kapcsolatos aggályaikat megosszák az államfővel, és őt megnyerjék ügyüknek. A találkozón állítólag felmerült, hogy a pártoktól egyenlő távolságot tartó szervezetek paksi bővítést ellenző összefogásának élére állhatna Sólyom.

A Magyar Narancs információi szerint a környezetvédelmet államfői tevékenységének középpontjába állító volt alkotmányjogász elutasította a felkínált szerepet, és mindössze annyit mondott, hogy egy témában tervezett MTA-konferencián kívánja elmondani véleményét. Erre február közepén kerülhet sor, míg várhatóan már a hónap elején szavaznak a ratifikációról a parlamenti képviselők.

Sólyom László még az atomüzlet nyilvánosságra kerülése előtt, múlt decemberben nyilatkozott az esetleges paksi bővítés ellen érvelve. A konferencián akkor elmondta azt is, amit csak az elmúlt napokban kapott fel igazán a sajtó: „Itt már elárulhatom, miután nem vagyok hivatalban, hogy amikor Putyin itt volt, két dolgot követelt, és engem is ezzel gyötört: az egyik az volt, hogy a Malévot adjuk el (az egyik) oligarchának, el is adtuk, aztán vissza is vettük, mikor csődbe ment, a másik pedig a Paks, hogy azt ők akarják csinálni… Abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy azt mondhattam, hogy Magyarországon az államelnöknek ebbe nincsen beleszólása. De hát rossz helyen mondta, mert az elnöki hivatal megvette már a láncokat, amikkel oda fogom magam kötözni a paksi kerítéshez.”

A hét eleji civilekkel folytatott egyeztetésről és az elutasítás okáról a Magyar Narancs megkérdezte Sólyom Lászlót is, de titkársága konkrétumokat nem kívánt elárulni, csak a volt államfő korábbi atomenergiával kapcsolatos aggályait elevenítették fel. A találkozó tényét ugyanakkor a titkárság nem cáfolta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.