Sólyom László veszélyt lát az ombudsman nyilatkozataiban

Szabó Máté megütközést kiváltó megnyilvánulásai veszélyeztetik az országgyűlési biztos intézményébe vetett bizalmat - szögezte le Sólyom László köztársasági elnök szerdán, amikor hivatalában fogadta az állampolgári jogok országgyűlési biztosát.

A találkozón az államfő - a Köztársasági Elnöki Hivatal közleménye szerint - arra is felhívta Szabó Máté figyelmét, hogy csak a másik három - az általános ombudsmannal egyenrangú - országgyűlési biztossal együttműködve hatékony a jogvédelem.

A tájékoztatás szerint Sólyom László ugyanakkor kifejtette az ombudsmannak, hogy "megütközést kiváltó megnyilvánulásai  veszélyeztetik az országgyűlési biztos intézményébe vetett bizalmat", de reményét fejezte ki, hogy a biztos jogvédő  tevékenysége megerősíti a munkája iránti bizalmat.

A köztársasági elnök azt követően kezdeményezett találkozót az  állampolgári jogok országgyűlési biztosával, hogy az ombudsman a Figyelőnetnek adott interjúban azt mondta, hogy egy cigány  önkormányzati képviselővel és egy kriminológussal folytatott beszélgetéséből "kirajzolódott a kimondhatatlan: a "cigánybűnözés profilja". Az ombudsman "cigánybűnözéssel" kapcsolatban tett kijelentése miatt tucatnyi civil és jogvédő szervezet tiltakozott, s többen lemondásra is felszólították.

Szabó Máté az interjú megjelenését követően visszavonta a "cigánybűnözésről" szóló kijelentéseit, de kijelentette: csak akkor  mond le, ha olyan szervezetek szólítják erre fel, amelyeket az alkotmány erre feljogosít.

A szerdai találkozó után kiadott tájékoztatás szerint a köztársasági elnök értékelte, hogy az általános ombudsman fontos  kérdésekben indított vizsgálatot, és megállapításai sok visszásságot tártak fel.

Kapcsolódó irás:

Az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége az Országos Sajtószolgálaton keresztül foglalt állást az ügyben, A hazugság állama meg az igazmondó ombudsman címmel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.