Sólyom László nem hívja össze a nemzeti csúcsot

Sólyom László köztársasági elnök a tavaszi választások előtt nem látja értelmét az MDF által kezdeményezett nemzeti csúcs összehívásának - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője az MR1 Kossuth Rádió, Krónika című műsorában kedden.

Kumin Ferenc közölte, hogy az államfő levélben fogja megindokolni Dávid Ibolyának, hogy miért utasítja el a csúcs összehívását. "Már 2008 őszén, amikor Gyurcsány Ferenc volt a kezdeményezője egy hasonló nevű összejövetelnek, akkor is kifejtette Sólyom László azt, hogy az állam nem így működik, ez egy alaptalan, semmilyen szabályok által körül nem írt, nem is intézményesült találkozó, ami leginkább csak a felelősségi viszonyok elkenésére lenne vagy lett volna alkalmas" - nyilatkozta Kumin Ferenc.

Hozzátette, hogy Sólyom László másik indoklása az, hogy a választások küszöbén nem célszerű, hogy egyik vagy másik párt választási érdekeinek megfelelően hozzon döntéseket a köztársasági elnök, és kezdeményezzen bármiféle találkozót, aminek a választások előtt semmiféle értelme nincs.

Dávid Ibolya december elején jelentette be, hogy az MDF a nemzeti csúcs összehívását kezdeményezi a miniszterelnöknél. Az MDF vezetője indoklásként azt mondta, szükség van arra, hogy újra egy asztalhoz üljenek a politikusok, a munkaadók, a munkavállalók valamint a gazdasági és a pénzügyi világ szereplői, mert 2010 választási év lesz, és az elmúlt időszakban ezek az esztendők mindig komoly gazdasági problémákat és nehézségeket okoztak.

Bajnai Gordon az MTI-nek adott interjújában erre úgy reagált, hogy a kezdeményezésnek látja értelmét, de a csúcs összehívását nem ő, hanem a köztársasági elnök tudná megtenni.

Az MDF ezt követően hétfőn jelezte, hogy a köztársasági elnöktől kérik a nemzeti csúcs összehívását.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.